Subscribe untuk menerima post terkini dari OlaOli.com

 

First name

 

E-mail address

 

Perjanjian Sewa Rumah

Selepas 3 bulan dari tarikh serah kunci, dapat juga penyewa yang nak menyewa rumah pertamaku. Rasa best jugak pengalaman pertama. Dari kecik kebiasaan keluarga aku membayar sewa rumah kat orang. Ni first time pulak aku merasa makan duit orang yang menyewa property aku sendiri. Alhamdulillah syukur. Perkara pertama yang aku buat adalah menyediakan perjanjian sewa rumah.

perjanjian sewa rumah

 

Kepentingan Perjanjian Sewa Rumah

Tujuan post ni bukan nak berkongsi kegembiraan, tapi adalah aku nak berkongsi perkara yang wajib kita buat masa nak sewakan rumah pada orang iaitu perjanjian sewa rumah. Kalau masa kecik dulu, bapak aku sewa rumah dengan perjanjian mulut je. Takde deposit. Takda tandatangan ape-ape. Semuanya main lisan je. Tapi itu dulu semasa zaman manusia kurang ‘macam-macam’.  Sekarang ni dah lain. Manusia dah advance dari dulu


Susah ke nak buat perjanjian sewa rumah ni? sebenarnya tak susah mana pun. Pertama, lepas dah ada bakal penyewa korang perlu segera dapatkan satu perjanjian atau buat satu perjanjian. Kalau nak taip sendiri memang payah. Kalau ada modal besar boleh la pegi mintak kat lowyer. Tapi kalau korang sedang-sedang je macam aku ni, bukak internet dan download. Banyak contoh-contoh perjanjian sewa rumah kat internet. Lepas download korang perlu baca dan pastikan sesuai dengan kehendak korang. Misalnya perkakasan rumah seperti mesin basuh, katil dan lain-lain lagi mestilah dalam keadaan baik apabila penyewa menamatkan tempoh sewaan. Ambil contoh aku sebab aku sewakan rumah yang fully furnish.

Langkah untuk buat Perjanjian Sewa Rumah sah

Ok, perkara lain ialah korang perlu minta nama penuh, alamat dan ic penyewa tu. Sebab semua tu perlu dimasukkan dalam surat perjanjian sewaan. Lepas je siap, korang kena send pada penyewa atau serahkan pada penyewa untuk dibaca dan teliti samaada mereka bersetuju atau tidak. Kalau semua ok (bakal penyewa bersetuju), penyewa turunkan tandatangan dan proceed kepada serahan deposit. Sebelum tu, seelok-eloknya sediakan 2 salinan perjanjian. Satu untuk simpanan korang dan satu lagi untuk simpanan penyewa. Tapi jangan lepas tandatangan terus bagi penyewa sebab korang kena bawa balik dulu untuk tujuan mati setem.

Bila dah selesai serah kunci, maka penyewa dah boleh masuk rumah. Tapi kerja korang tak selesai lagi. Bawak perjanjian tu pegi LHDN. Cakap nak mati setem. Nanti LHDN akan tengok perjanjian tu dan bagitau korang berapa setem hasil yang korang perlu beli. Setem hasil ye bukan setem hantar surat. Lepas tu korang perlu pegi ke pejabat pos untuk beli setem tu mengikut jumlah yang dibagitau oleh LHDN. Tapi kadang-kadang di LHDN pun ada juga jual setem hasil tu.

Kemudian korang bawak balik setem hasil dan perjanjian tu kembali ke LHDN untuk tujuan mati setem. Selepas semua tu berjaya. Korang simpan satu dan satu lagi perjanjian tu serahkan pada penyewa untuk simpanan mereka. Bila perjanjian tu dah mati setem di LHDN, maka ianya adalah sah untuk di bawa ke mahkamah jika berlaku perbalahan antara kita dan penyewa. Sebab sikap penyewa ni ada bermacam-macam. Yang dirisaukan jika mendapat penyewa yang tidak bertanggungjawab. Harap taklah berlaku sehingga tahap itu.

Tapi masih ramai juga owner yang tak matikan setem sebab takut kena cukai. Cukai ni sebenarnya, korang tak boleh nak elak. Bank negara dan LHDN bole trace akaun kita. Mana nak lari. Mereka tau semua duit dalam akaun kita tu. Bayar jelah kerana kan kita ni rakyat Malaysia.

Contoh Perjanjian Sewa Rumah

So guys itu yang aku nak kongsi dari pengalaman aku. Pengalaman pertama menyewakan rumah. Untuk korang yang tak tau nak download kat mana, senang je korang boleh pergi ke scribd.com. Di situ ada beratus-ratus contoh perjanjian sewaan rumah. Perjanjian sewa kilang bangunan besar pun ada.

Atau pun korang boleh download dari dengan isi form di bawah. So insyaallah bila dah masuk ke mailing list olaoli.com, sebarang idea maklumat akan terus disalurkan ke emel korang Just isi nama dan emel, then klik button hantar. kemudian link download perjanjian sewa rumah akan dihantar ke emel korang. dan kalau nak tau pendapat aku tentang mana lebih baik samaada sewakan sebuah rumah atau sewakan ikut bilik boleh baca di sini. Terima Kasih

 

Full name

 

 

E-mail address

 

 

 


 

 

(Visited 6,070 times, 23 visits today)
share
8 Responses
  • Fatah
    December 20, 2016

    Maknanya perlu ada dua set surat pjanjian yg nak kena mati stem

    • olaolico
      December 21, 2016

      Ya tuan..perlu mati stem kedua-dua surat perjanjian tu.

  • Anwar
    January 29, 2017

    Salam. Klau ori simpan kat kita, penyewa kita bagi photostset je. Boleh ke tu.

  • Ezwan Sahwan
    April 13, 2017

    Alhamdulillah… perkongsian yang amat membantu saya yg juga pertama kali merasai pengalaman utk menyewakan rumah. Terima kasih.

  • khairul
    September 18, 2017

    Salam,

    1) Jika saya buat sewaan mengikut bilik, adakah saya perlu buat 3x mati setem atau ada cara untuk make sure semua ketiga-tiga tenant agreement dikumpul dalam 1 perjanjian?

    2) Kebiasaannya, berapa total cost untuk mati setem bagi rumah apartment?

    Mohon tunjuk ajar.

    • olaolico
      September 18, 2017

      Wasalam, berdasarkan pengalaman saya,

      1) masukan dalam satu agreement nama-nama penyewa. Jelaskan nilai sewaan pasal kadang-kadang bilik berlainan saiz dan harga pun berbeza.
      2) kos juga bergantung kepada harga sewaan dan tempoh sewaan. sebagai salah satu unit saya sewaan rm800 – 3 tahun mati setem RM82.47 sahaja
      olaolico recently posted…Tips post diindex dengan cepat di googleMy Profile

  • Natasha
    October 8, 2017

    Assalamualaikum, boleh x kalau sy nk copy agreement encik tu sbb sy pon nk buat fully furnished..sy dah tgk kat scribd.com tpi xde contoh yg fully furnished punya..email.sy natashabifin@yahoo.com..terima kasih byk2 ye

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge