Subscribe untuk menerima post terkini dari OlaOli.com

 

First name

 

E-mail address

 

Buat duit dengan blog tanpa modal

Buat duit dengan blog tanpa modal

Sebelum ni saya ada bincangkan macam mana nak buat duit tanpa modal, post kali ni  pula disenaraikan 8 kaedah yang saya ketahui bagaimana kita boleh buat duit dengan blog. Ramai orang kurang percaya dan tidak yakin tentang prospek untuk menjana hasil dari blog. Lagipun menjadi seorang blogger menuntut lebih banyak komitment, masa dan fokus malah ada ketikanya melebihi waktu bekerja makan gaji. Ia kerana seorang blogger perlu sentiasa menyediakan post yang berkualiti dari semasa ke semasa.
Panduan Buat Duit Blog
Namun apabila sudah serasi dengan cara kerja sebagai seorang blogger, pasti penulisan semakin berkualiti dan mendapat ramai pelawat yang setia membaca di laman blog anda. Bagaimanapun perlu diingat, kejayaan menghasilkan sebuah blog yang baik sukar untuk dicapai dalam jangka masa yang pendek.

Macam mana blogger buat duit dengan blog

Disini ada 10 kaedah atau teknik yang dilakukan oleh kebanyakan blogger untuk menghasilkan pendapatan.

1. Affiliate – merupakan cara buat duit dengan blog yang paling biasa dan mungkin diketahui oleh semua blogger. Terdapat banyak syarikat dan individu yang menyediakan program affiliate mencari agen untuk mempromosi dan menjual produk mereka. Kebiasaanya blogger akan dibayar komisyen berdasarkan harga sebenar produk. Namun setakat ini saya tidak begitu berjaya dengan program affiliate seperti blogger yang lain-lain.

buat duit dengan blog

2. Ruang pengiklanan – banyak syarikat dan pengeluar produk yang bersedia mengambil peluang dengan membayar kos kepada anda untuk meletakkan banner iklan mereka di mana-mana bahagian di blog anda seperti di sidebar, header atau pun banner didalam post. Anda akan mungkin secara mingguan atau bulanan atau mungkin secara lump sum.

buat duit dengan blog

3. Review product – sesetengah blogger akan di bayar upah untuk membuat review atau mempromosi produk dengan menulis artikel. Ada masanya artikel telah ditulis siap dan anda sebagai tuan punya blogger cuma diminta untuk publishkan dalam post dengan meletakkan link ke laman web atau blog mereka.

buat duit dengan blog

4. Google adsense – google adsense adalah salah satu kaedah buat duit dengan blog melalui pengiklanan pay per click yang kerap kita lihat diblog-blog. Biasanya google adsense diletakkan dibahagian header, sidebar dan kadangkala di dalam post. Hasil google adsense sangat bergantung kepada jumlah pelawat yang datang ke blog. Jika sesebuah blog mempunyai pelawat yang ramai maka tinggi kemungkinan untuk mendapatkan klik dan begitulah sebaliknya.

buat duit dengan blog

5. Penulis bebas – ada masanya anda diminta untuk menyedia dan menulis artikel berdasarkan sesuatu topik yang mungkin juga berkaitan dengan niche blog anda sendiri. Kadang-kadang anda di minta untuk menghasilkan artikel untuk di post ke jurnal atau majalah. Sebenarnya banyak peluang untuk seseorang blogger menulis selain di dalam blog.

buat duit dengan blog

6. Menulis ebook – apabila anda sudah mahir dengan apa yang anda lakukan, ambil peluang itu untuk menghasilkan ebook panduan dalam bentuk info yang boleh dijual dan menjana pendapatan. Contoh yang terbaik ialah blogger saudara ahmad faizal yang telah menghasilkan sebuah ebook panduan seo merah jambu telah mendapat sambutan hangat dikalangan blogger.

buat duit dengan blog

7. Grafik designer – jika memiliki skill untuk membuat design, anda boleh letakkan link servis di blog bersama-sama model kerja yang anda lakukan. Ramai blogger yang sentiasa memerlukan design untuk logo, header dan untuk post mereka sendiri. Jangan lupa untuk mendapatkan review setiap customer anda. Dengan review yang positif servis anda akan sentiasa mendapat permintaan.

buat duit dengan blog

8. Menyediakan servis seo – seo adalah perkara paling penting untuk memajukan sesebuah laman web atau blog. Seseorang yang pakar tentang seo mempunyai peluang untuk menyediakan servis seo kepada syarikat atau sesiapa yang ingin menaikkan laman web atau blog mereka ke page pertama di search engine. Biasanya penyedia servise seo akan dibayar dengan jumlah agak tinggi kerana untuk mendapatkan tempat yang baik di search engine adalah satu perkara yang sukar terutama bagi keyword-keyword yang tinggi persaingan.

buat duit dengan blog

Inilah 8 cara atau teknik buat duit dengan blog yang saya ingin kongsikan dengan anda. Macam manapun tidak semua blogger berblogging bertujuan mencari income. Ramai juga antaranya yang menjadikan blog umpama sebuah diari untuk kenang-kenangan. Kebiasaanya mereka ini post berkisarkan kehidupan dan apa yang mereka lalui harian. Tidak kurang juga berblogging sekadar berkongsi hobi dan pendapat.

Seperti juga saya, berblogging lebih kepada hobi dan suka-suka walaupun banyak juga entry saya yang mengisarkan tentang info seperti posting ini. Kalaupun sebelum ini saya pernah meletakkan banner affiliate dan nuffnang, namun ianya tidak lebih dari sekadar nak nampak blog ni bling-bling dengan banner warna-warni. Mungkin next time saya akan fokus untuk buat duit dengan blog.

Buat Duit Blog

Lebih baik beli atau sewa rumah

Sebelum ini aku pernah berkongsi satu artikel iaitu beli kereta baru atau terpakai. Kali ni aku nak share pula pendapat dan pandangan aku tentang yang mana lebih baik beli atau sewa rumah.
Beza raya dulu dengan raya sekarang
Hari ni hari raya kedua. Teringat nostalgia lama hari raya ketika zaman kecil dengan adik-adik. Bila tengok anak-anak terasa apa yang mereka lalui ni macam kosong sangat. Mungkin zaman
Selamat Hari Raya kepada pembaca olaoli.com


Selamat Hari Raya Aidilfitri 2018 kepada rakan-rakan blogger, pembaca Olaoli.com dan sesiapa saja yang sudi bertandang ke blog picisan ini. Maaf zahir dan Batin jika tulisan
Berhari raya di perantauan
Tinggal hanya beberapa hari je lagi semua umat islam akan menyambut hari raya Aidilfitri dan berakhirnya bulan mulia Ramadhan. Ramadhan yang banyak  meninggal kenangan sepanjang hidup aku. Tahun
Amalkan Berocca di bulan Ramadhan
Dekat 4 bulan tak buat apa-apa post. Baru hari ni bukak balik tengok komen2 yang masuk. Ya sepertinya tahun ni memang aku sedikit trauma dengan pelbagai perkara yang berlaku akhir tahun
Buku-buku hartanah dalam koleksi olaoli
Aku adalah seorang yang agak rajin membaca cewahh... selepas lama tak posting terus ayat pertama memuji diri sendiri. Tapi memang benar aku memang rajin membaca. Taktaulah kenapa..sejak
Traveloka Fly & Win CNY Contest
Siapa yang nak melancong dengan penerbangan dan penginapan percuma? Ini peluang anda kerana sempena Tahun Baru Cina, Traveloka kini menganjurkan Traveloka Fly & Win CNY Contest bermula
(Visited 175 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
share
4 Responses

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Facebook
Google+
http://olaoli.com/buat-duit-dengan-blog">
Instagram