Kereta Kancil Idamanku berzaman

Kereta Kancil Idamanku berzaman

Today I want to share my kebanggaan iaitu memliki kereta kancil.

Mesti garu kepala orang baca cerite ni. Takkan kancil pun nak bangga? Kancil je pun..

Ya betul memang bangga.Dah bermacam kereta aku guna dan bertukar ganti but... memliki kancil ni feelnya lain macam. Bila ada kancil sekor ni parking kat depan rumah suasana parking jadi lebih ceria dan harmoni.

Apa specialnya kancil ni? Meh aku ceritakan. Ada sejarahnya…

Rasanya semua orang tau kereta kancil ni ada lah first product dari perodua. Kalau tak silap launch tahun 1994. Kalau ikutkan masa tu aku darjah 6.

First time aku merasa naik kancil ni  awal tahun 2000 bila arwah Pak Alang aku beli kereta ni. Tak silap rasanya dia beli harga dalam 24k. Ingat-ingat lupa.

Pergh best betul feel dapat naik kereta kancil. Memang patutlah perasaan tu ada pada aku yang keluarga takada kereta. Zaman tu kat kampung beberapa orang je yng ada kereta.

Seingat aku era tahun 2000 dan ke bawah dikampung tu hanya ada 4 orang je yang ada kereta. Apatah lagi kalau kau ada kereta kancil yang beli baru bukan terpakai.

Dapat naik rasa kaya sangat walaupun menumpang.

Masa di UiTM dan bergelar seorang mahasiswa, pengetahuan aku tentang kereta semakin bertambah. Dah mula dah kenal kereta-kereta lain. Wira, Satria, termasuk la beberapa model kereta honda dan Toyota.

Sebabnya walaupun aku ni dari keluarga miskin, tapi ramai kawan-kawan dari golongan orang berada. Selalulah diajak menumpang kereta diorang. Ada juga yang guna kereta kancil.

Ada yang mak bapak hadiahkan untuk kegunaan di kampus.

Dalam masa sama ada student yang berada dan brilliant buat bisnes kereta sewa dalam kampus.

Aku antara orang yang selalu menyewa kereta. Sesekali share dengan kawan sewa kancil. Kadang-kadang dengan awek..opsss..bukan nak buat benda pelik ye.

Kemudian dah habis belajar alhamduliilah masuk alam pekerjaan masa tu dah bergaji dan ada duit tapi...aku tak beli pun kancil.

Bukan tak terpikir padahal murah je cost kancil ni. Tapi situasi ketika tu yang tak sesuai pakai kereta sekecil kancil ni.

Aku dapat kerja je terus kawin.(25 tahun dah kawin bos) Ramai member tanya apasal aku nak kawain cepat sangat. Senang je aku jawab.

“ 25 tahun aku tahan bro dah tak tahan dah skrg“

Sesiapa nak pinjam ayat ni boleh je aku kasi pinjam.

Tapi lepas tu orang tak tanya dah.

Sambung balik.

Isteri bunting pelamin. Bersalin ceaser tak cukup bulan untuk keluarkan kembar. Dah dekat nak bersalin tu baru beli kereta. Gen 2 terpakai.

Kalau ambil kancil memang maintenance dan kos murah tapi kecik tak selesa ada anak 2 orang.

Bila dah ada anak habis lupa pasal nak ada kereta kancil sehinggalah hujung tahun 2021. Ketika tu  ada duit lebih dan kebetulan pulak tersua orang yang kesempitan nak jual kancil perlukan duit cepat.

So aku ambil la peluang tu ambil seekor kancil bewarna hijau yang kemudian aku namakan sebagai GREEN SPARROW walaupun beliau bernama kancil.

kereta kancil idaman

Kat bawah ni aku belanja la sikit gambar-gambar awal green sparrow ni. Masa ni belum lagi ubah apa-apa.

kereta kancil lompat

Niat beli ni memang nak buat cantik-cantik ikut kehendak hati. Namun...semuanya perlukan kos. Tambah lagi kalau nak bakai bodykit L2 atau L2s. So buat sikit-sikit  ikut kemampuan je . Yang penting aku dah ada kancil.

kereta kancil hijau modify

Visi aku pada green sparrow ni adalah focus pada 4 bahagian

  • Engine dan gearbox nak sederhana atau kuat dan tahan
  • Keselesaan pemanduan kena buat absorber dan lain-lain
  • Interior yang kemas dan selesa
  • Exterior yang ranggi dan nampak sporty penuh kemarahan

Tapi kena kayuh pelan-pelan. Sebab semunya perlukan ongkos.

Next post aku update lagi apa lagi yang aku dah buat kat green sparrow ni sikit-sikit.

(Visited 59 times, 1 visits today)
>
%d bloggers like this: