Category: Blogging

Pelan internet celcom fibre dan Unifi lite

Pelan internet celcom fibre dan Unifi lite

Celcom fibre atau unifi lite akhirnya dua-dua sekali

Kat rumah teman ni ada 2 jenis line internet. Pertamanya adalah Unifi lite 10mb dan kedua ialah celcom fibre 30mb. Mesti korang pelik kan dah kenapa pulak sampai pakai 2 line internet ni. Sebenarnya bukan teman suka pun nak pakai 2-2 ni tapi teman tersilap…aduh duh…

celcom fibre dan unifi lite

Unifi Lite 10 mbps

Semua ni bermula pada bulan Julai yang lalu. masa itu teman dah tak mampu nak menahan api kemarahan yang menyala-nyala akan perangai lembap streamyx. Time tu teman pakai streamyx 4mb dengan kadar harga RM 88.

jangan fikir teman ni kebelakang sangat ye…

yang ketinggalan belakang ni adalah penyedia internet tu sendiri sebab tempat teman ni cuma ada streamyx sahaja.

Jadi teman telah pergi ke TM untuk terminate streamyx dan selepas tu bercadang nak subscribe infinity package from digi. Tetapi nak jadikan cerita setiba di TM office mereka bagitau perumahan teman tinggal dah ada unifi lite 10 mb.

Tercengang teman sementara… digi infinity tu ada kelemahan juga sebab infinity digi tu macam pakai line telefon.

kalau dalam rumah signalnya turun naik tak berapa nak stabil. Jadi bila buat perkiraan kos Unifi lite lebih murah iaitu RM 134 termasuk SST. Akhirnya… teman ambil package unifi lite tu. Ok habis cerita kat unifi lite tu..

celcom fibre vs unifi lite

Celcom Fibre 30 mbps

Lebih kurang sebulan kemudian balik kerja tengahari tiba-tiba kat grill rumah ada orang slip flyer celcom fibre.

Mak aiiii…rupanya celcom home fibre dah ada masuk area perumahan teman dah. 30mb dan 100 mb package yang mereka sediakan. OMG…

Jadi kenapa agaknya menyebabkan teman subscribe gak celcom fibre tu..

Sebab teman dan anak kat rumah ni streaming game. Hari sabtu dan ahad memang kami akan streaming 2-3 jam. Streamyx dan unifi lite tak cukup kelajuan nak support streaming. Jadi selama ini kami streaming hanya gunakan hotspot line digi teman je.

celcom fibre dan unifi lite
celcom fibre

Kat situlah yang teman rasa perlukan sangat celcom fibre ni. Tapi 30mbbps celcom fibre berharga RM 84 termasuk SST. Jadi RM 84 + RM 134 sama dengan RM 228 sebulan. Pergh…nak batalkan unifi lite kena pulak penalty RM500.

Teman pejamkan mata je ambil jugak.

Allah sangat menyayangi teman, bulan 1/9/2019 harga unifi lite turun kepada RM 103 termasuk SST.

Lebih lagi menarik apabila teman berjaya unsubscribe hypptv yang ada dalam pakej unifi lite dan harga terkini hanya RM 68 sahaja. So semua sekali teman hanya tanggung RM 152 sebulan. Teman dah berjaya save RM76.

unifi lite

Kelebihan dan kelemahan celcom fibre dan unifi lite

Asalnya teman nak terminate juga unifi lite ni hujung tahun depan walaupun kena tanggung penalti. Sebab lebih untung bayar penalti dari teruskan dengan kontrak selama 24 bulan.

Tapi selepas 2 bulan guna celcom fibre dan unifi lite ni serentak, teman rasakan perlu untuk terus subscribe unifi lite ni.

Kelebihan unifi lite:

  • Lebih stabil
  • sangat sukar sistem internet down
  • capaian router yang lebih jauh sehingga kesebelah rumah

Kelebihan celcom fibre:

  • lebih laju sesuai untuk streaming
  • dual band iaitu 2.5 dan 5.0ghz.
  • boleh pasang cctv

 

Kelemahan:

  • tak cukup laju untuk streaming dan layan netflix
  • tak ada band 5.0 ghz

Kelemahan celcom fibre:

  • line kerap alami turun naik
  • setting mudah lari terutama jika blackout dan shock kilat
celcom fibre vs unifi lite
celcom fibre vs unifi lite

Perancangan selepas habis kontrak 2 tahun unifi lite

Seterusnya teman ada planning selepas habis kontrak 2 tahun unifi lite ni. Dari segi kos sebenarnya agak rugi kalau kekalkan kedua-dua internet ni sekaligus.

Lagi pulak tak ada kelebihan pundari segi speed internet iaitu sekadar 30 mbps. Sedangkan kos untuk dapatkan 100mbps hanya RM 126 termasuk sst. Sedangkan kini teman perlu menangung sehingga RM158 sebulan.

Namun buat masa ini teman tak begitu yakin lagi dengan stability celcom fibre ni. Mungkin sebab ia masih baru lagi wujud  kata area taman perumahan teman ni.

Jadi ada baiknya rilex dulu guna 2-2 sekali. Sebab kadang-kadang celcom fibre ni bila dah lari setting nak tunggu orang datang berulkan balik ambik masa sampai 2 hari..

Jangan silap membuat pilihan.

Korang perlu sabar dan rancang baik-baik jangan buat kesilapan macam teman. Walaupun kesilapan teman dah terbuat, tetapi dalam masa sama ada juga hikmahnya. tapi itu tak terpakai la pada korang yang lain.

Lagi pun area teman ni tempatnya agak mundur sikit jadi berbanding tempat lain. Apabila terambil dua-dua sekali iaitu celcom fibre dan unifi lite mungkin juga satu kaedah yang terbaik untuk kekal dapatkan line internet yang berterusan.

Cumanya perlu menanggung kos yang lebih besar

Teman bekas pelajar UiTM Perlis

Teman bekas pelajar UiTM Perlis

​Teman bekas student UiTM Perlis

​Ini first time teman nak share tentang tempat teman pernah belajar. Untuk post ni ialah UiTM Arau cawangan Perlis. Ok inilah destinasi pertama dalam hidup teman mula berjauhan dari keluarga untuk mencari ilmu.

Perlis sebuah negeri kecil yang berada paling utara Semenanjung Malaysia. Negeri ni walaupun kecil tapi banyak tempat-tempat menarik dan institusi pendidikan.

Salah satunya adalah UiTM. UiTM Arau ketika tahun 2000 adalah salah satu dari tiga cawangan yang menyediakan course yang agak asing iaitu Diploma Planting Industry Management.

uitm perlis

​Course DPIM UiTM Arau, Perlis

​ok untuk pengetahuan korang teman ni adalah salah sorang alumni DPIM atau melayu nya kita sebut Diploma Pengurusan Ladang.

Ketika itu hanya terdapat 3 sahaja cawangan UiTM yang menyediakan course ini iaitu UiTM sabah, Uitm Jengka, Pahang dan paling ramai penuntut adalah di Arau Perlis.

​No kat matrix teman adalah 2000158009 batch 55 11/2000 – 11/2003. Tapi sayang teman dah kehilangan matrix card tu.. tapi nasib baik masih ingat lagi.

Teman berada dibumi Perlis menuntut ilmu adalah selama 3 tahun. Jadi dalam tempoh itu banyak tempat yang teman dah pergi di Perlis tu. maklumlah zaman umur 19 tahun.

Duduk diam dalam bilik itu bukan sikap teman.

​Di UiTM Perlis ini terdapat 350 hektar ladang yang digunakan untuk memberikan latihan sebenar kepada student course DPIM. 

Kat situ jugak jadi tempat untuk menjalankan penyelidikan pertanian seperti penanaman anggur, ternakan-ternakan, crop, tembakau dan salah satu yang penting adalah penyelidikan penanaman pokok kelapa sawit. 

uitm perlis

Daya tarikan yang ada di UiTM

​Baik…teman berasal dari Teluk Intan Perak. Satu daerah yang tidak lah terlalu maju dan tidaklah terlalu kebelakang.

Jadi first time pijak kaki di Arau Perlis tidaklah begitu mengejutkan teman. Sebab teman dah biasa dengan hutan belukar ni.

Namu berbeza bagi sesetengah yang lain terutama yang datang dari lembah Klang dan selatan semenanjung. Ada antara mereka ni agak sukar dan perlu mengambil masa yang agak lama untuk membiasakan diri.

Mungkin sekarang ni tahun 2019 UiTM dan negeri Perlis dah mengalami banyak kemajuan sebab teman pun dah lama tak ke Perllis.

​Cuma kalau dulu macam tak ada apa sangat di Perlis. Malah apa yang teman lihat bandar Teluk intan di Hilir Perak ketika itu lebih maju dari ibu neberi Kangar(orang Perlis baca ni jangan la marah pulak).

Namun ada kelebihan di Perlis yang tidak ada di tempat lain terutama UiTM cawangan Arau.

Pertama di Perlis ni ada musim-musim. Paling teman suka musim sejuk walaupun di waktu tengahari ketika matahari memancar.

uitm perlis

Tak rasa panas. Berjalan pergi kelas tengahari tak berpeluh. Sejuk je. Sebab itu kami berjaya tanam anggur di ladang UiTM Perlis dulu.

Di UiTM Perlis ni juga banyak tempat beriadah. Tempat jogging kami bukan kat atas track ye..tapi kat dalam dusun buah-buahan.

Kami joging dalam ladanag UiTM ikut denai-denai kecil yang berkilometer jaraknya dalam ladang UiTM.

​Ketika itu(sekarang tak pasti) kerap akan diadakan program ​yang melibat semua pelajar. Masa tu jumlah pelajar adalah 5200 orang lebih kurang.

Dengan jumlah yang kecil ni memang pihak universiti mudah nak kawal pelajar. 

Biasanya pelajar akan dipanggil berkumpul dan mendengar ceramah seperti di Pusat Islam dan stadium UiTM.

Time tu student UiTM Arau agak baik disiplinnya. 99% akan mengikuti program-program tu terutama yang melibatkan keagamaan. Pusat Islam sentiasa hidup dengan program yang berterusan.

​Apa yang menarik di Perlis

​Perlis walaupun tidak mempunyai pusat membeli belah yang besar(ketika tu ada top di Kangar) tapi ada daya tarikan yang lain. Salah satunya Padang besar..

rasanya semua orang tau nama tempat ni. Kat sini banyak dijual barangan yang murah-murah. Kalau dulu kami sebagai pelajar UiTM selalu pergi beli pakaian di sana.

​Selain tu kami suka pergi ke Wang Kelian.

Rasanya mesti ramai tau nama tempat tu terutama kes yang berlaku 2 tahun lepas tu. Perkuburan beramai-ramai Rohingya ditemui di situ. Tapi yang teman nak ​sebutkan ialah gerai-gerai jualan yang ada di Wang Kelian. 

Harganya agak murah juga setanding dengan Padang Besar. Yang best kat situ Tom Yam.

Tom Yam yang ada kat kedai-kedai makannya sedap lain macam. Padahal kedai-kedai makan biasa je pun. Tapi keenakannya kalah restoren besar.

​Pilihan lain kami akan pergi ke Kuala Perlis. Kat Kuala Perlis ni tumpuan utama adalah untuk cari tempat makan.

Kat situ sepanjang pantai Kuala Perlis tu banyak kedai dan restoren makanan laut. Dan first time jugak lah teman mengenali menu sotong goreng tepung. Sedap oii… ​

uitm perlis

Masa tu Kuala Perlis tak berapa maju.

​Teman berpendapat masa tu kerajaan negeri tak cukup usaha untuk memajukan Kuala Perlis kerana ia boleh jadi satu kawasan pelancongan bagi menjana ekonomi negeri Perlis.

​Saiz UiTM Arau

​UiTM arau mula-mula teman masuk dulu bangunan terakhir di belakang adalah kolej Resak. Kolej Resak ni kolej student perempuan. Awek teman sekarang isteri dulu duduk situ. Dibelakang tu cerun ke bawah dan seluruh tempat tu adalah dusun buah-buahan.

Masa teman part 2, pembinaan telah dimulakan untuk membina beberapa kolej bersaiz jauh lebih besar dari kolej lama.

Ia hanya mengambil masa dalam setahun lebih sahaja untuk siap dan semasa teman part 6 kolej tu siap dan boleh dihuni.

Jumlah student UiTM Perlis juga meningkat. Tak silap namanya kolej Melati dan satu lagi teman lupa dah.

Sebelum Kolej baru siap, UiTM tu kecil je. Student akan berjalan kaki ke kelas. Bagi yang ada motor akan bawa motorlah.

Tapi ketika tu sangat sukar untuk cari student yang berkereta.

Dari kolej penginapan paling belakang iaitu Resak ke bangunan kelas paling jauh adalah 15 minit jalan kaki je. Kolej ​teman pulak adalah Jati. Kolej jati adalah kolej yang paling baik kedudukannya. 

Berhadapan dengan Pusat Islam/masjid. Besebelahan dengan gerai dan dewan makan. Alhamdulillah dari part 1 sampailah part 6 teman tetap berada di kolej jati. Kat sana nama kolej diambil dari nama pokok.

Antaranya Resak, Jati, kempas, Nyatoh, Beringin, Cengal dan beberapa yang lain yang aku dah lupa namanya. 

Jadi UiTM Perlis masa tu kecil je. Tapi ada jugak pelajar yang lambat sampai ke kelas sampai kena halau dengan lecturer…

​UiTM Perlis sentiasa di hati

​Sejauh mana pun teman merantau untuk belajar, UiTM Perlis tetap legend dihati teman. UiTM Shah Alam dan UTHM batu Pahat belum dapat mengatasi kenangan semasa di UiTM Perlis. 

Teman pun selalu bercita-cita untuk melawat UiTM tu tapi ​ada ja halangan nak ke sana.

Jadi mana-mana adik-adik yang ditawarkan belajar di UiTM Arau Perlis jangan lah rasa stress. Pergi dulu. paling lama sebulan lah rasa tak best tu. Lepas itu percayalah mesti rasa tak nak dan sedih untuk tinggalkan tempat tu.

Almaklumlah UiTM Perlis tu berada di paling hujung. Jika kita dah masuk alam pekerjaan nanti sangat susah nak luangkan masa untuk ke sana. Percaya lah sebab teman sendiri dah melaluinya.

​Gambar di atas tu semua gambar dari google bukan gambar teman. Gambar teman semua tinggal kat rumah mak di kampung. itu pun kalau masih terjaga dengan baiklah.

Turunkan tekanan darah tinggi punca dan petua

Turunkan tekanan darah tinggi punca dan petua

​Pengalaman tekanan darah tinggi dalam keluarga

​Teman nak share kat pembaca olaoli.com pengalaman teman kena dan petua turunkan tekanan darah tinggi yang teman telah alami. ​Mula-mula teman nak ceritakan ​tentang background keluarga teman. Ibu bapa teman mengidap penyakit kronik. Arwah ayah dulu mengidap tekanan darah tinggi. Kena strok tahun 1987 waktu subuh lepas mandi. Akibatnya ayah teman telah lumpuh selama 10 tahun sehingga 1997. Tahun 1997 disember…11 hari sebelum teman ambil result PMR ayah sekali lagi ​kena strok. Stok kali kedua menyebabkan saluran di otak pecah dan mengakibatkan koma. Selepas koma selama 5 hari akhirnya ayah teman mengadap ilahi. Ibu teman pula mengidap tekanan darah tinggi dan diabetes. Sehingga kakinya perlu dipotong dan perlu melakukan dialisis 3 kali seminggu.

tekanan darah tinggi pengalaman dan petua

Awal dulu teman tak percaya sangat yang mengatakan peyakit kronik seperti darah tinggi dan diabetes ni mengikut genetik keturunan. Pada teman asalkan kita jaga pemakanan dan sentiasa bersenam kita terhindar dari penyakit seperti itu. Tapi sangkaan meleset.. Adik teman seorang yang agak aktif lebih awal kena penyakit darah tinggi seawal usia 19 tahun dan kini perlu makan ubat setiap hari. Padahal dia jenis orang yang ​kawal pemakanan.

​Punca Tekanan darah tinggi

​Kebanyakan mana-mana laman web atau blog menyenaraikan punca-punca tekanan darah tinggi seperti yang teman senaraikan di bawah:

  • pemakanan yang tak terjaga (kawal gula dan garam).
  • kurang bersenam atau tidak aktif
  • stress( mungkin kerja atau dalam kehidupan)
  • ​genetik keturunan

​kebanyakannya adalah berpunca dari kombinasi pemakanan tak terkawal dan kurang bersenam. Tapi tak kurang juga akibat stress dari segi mental dan fizikal.Dari sini lah teman rasa boleh dibahagikan kepada 3 kategori punca tekanan darah tinggi(kronik). Jangan pulak cemuh teman sebab teman buat analisis ni mengambil masa berpuluh tahun dari kejadian yang berlaku dalam keluarga teman sendiri.

  • Pertama sebab kombinasi pemakanan dan kurang bersenam
  • Kedua pulak disebabkan oleh stress yang melampau
  • ​Ketiga disebabkan stress dan genetik keturunan.

​Emak kena darah tinggi teman yakin berpunca dari masalah pemakanan. Mak teman langsung tak jaga pemakanan sejak dia muda lagi.Sebab tu berat lebih 100kg. Arwah ayah teman pulak teman yakin kerana faktor stress kerja dan kurang bersenam. Sebab arwah ayah dulu adalah seorang pemandu ambulance. Kerja tak kira masa. Kadang-kadang tengah pagi-pagi buta kena call ambik atau hantar pesakit sehingga ke K.L dan Ipoh dari Sungai Besar.

tekanan darah tinggi pengalaman dan petua

Kemudian bila arwah ayah teman kena serangan strok kedua dapat teman simpulkan akibat dari langsung tak pernah check doktor dan langsung taknak makan ubat darah tinggi yang sepatutnya perlu dimakan setiap hari. Berbeza dengan mak teman, alhamdulillah sehingga kini tekanan darah tingginya terkawal kerana tetap makan ubat 2 kali sehari iaitu pagi dan malam. Sesekali jika mak teman terlupa makan ubat kami adik-beradik dapat lihat mak akan jadi tak sihat dan terbaring sebab tekanan darah tinggi meningkat.

Alami tekanan darah tinggi

​Untuk makluman memang teman pernah alami tekanan darah tinggi lebih kurang 7-8 tahun yang lepas. Tapi ketika tu apa yang teman alami hanyalah kerana nervous ​menyebabkan bacaan tinggi tetapi ​tidak memberi sebarang kesan kesihatan. Dan ketika itu juga teman terlalu gemuk. Lepas tu teman kuruskan badan dan tekanan darah teman normal dan doktor kata teman bukan pengidap penyakit kronik tersebut.

​2 Minggu lepas time teman tengah sibuk buat kerja tiba-tiba pandangan bergegar. Bila berdiri rasa macam goyang. dan kesan yang menakutkan apabila kedua-dua tangan rasa macam kebas-kebas. Pada sangkaan awal tu ingatkan sebab tak cukup makan dan gastrik. Jadi teman keluar dan pergi makan. Memang masa tu lapar hehe.. tapi lepas dah makan pun masih rasa benda yang sama.

Jadi teman ambik keputusan balik awal dari kerja. Balik rumah mandi dan rehat. Masa rehat tu teman tak rasa lagi kebas-kebas di tangan. Dah rehat dalam setengah jam teman check tekanan di rumah dan bacaanya sangat menakutkan iaitu 186/101.

tekanan darah tinggi pengalaman dan petua

​Macam manalah bacaan jika diambil ketika teman rasa tangan kebas-kebas. Mungkin bacaanya mencecah 200!

​Tekanan darah tinggi ‘sementara’ atau mukadimah darah tinggi

​teman panggil apa yang teman alami ni adalah mukadimah kepada penyeakit kronik darah tinggi. Ia ulangan kepada kejadian 7-8 tahun lepas. Cuma kali ni teman perlu masa hampir seminggu untuk kembali normal.

​Ok…kenapa teman panggil mukadimah…kerana doktor kata teman boleh kena bila-bila masa je sekarang. Teman ceritakan pada doktor yang teman bukan macm dulu lagi. teman yang sekarang ni jaga pemakanan dan jauh lebih aktif.

Akhirnya tanpa teman sedar…. punca lebih berat dan berisiko adalah kerana stress bekerja. Ya…memang teman agak stress akhir ni nak menyiapkan banyak kerja di sekolah. Kerja-kerja itu hanyalah duduk di atas kerusi dan menaip di laptop dan menulis di buku. Tapi ianya lebih berbahaya kerana teman duduk dalam tempoh berjam-jam dan stress hadir apabila otak terlalu memikirkan untuk menyiapkan kerja.

Stress pada mental jauh lebih berbahaya dari stress fizikal kalau tak ditangani dengan baik…

​Apa yang perlu untuk turunkan tekanan darah tinggi

Jika korang mengalami tekanan darah tinggi yang mendadak seperti teman(bukan disahkan penyakit tu melekat kat badan lagi), sila korang ikut cara teman ni jika rasa yakin. Kat sini teman senaraikan beberapa perkara yang perlu anda lakukan jika mengalami penyakit darah tinggi ni​ secara tiba-tiba.

tekanan darah tinggi pengalaman dan petua
  • pertama kurangkan makan benda yang masin. senang je minta isteri bagi yang dah kawin dan ibu pada yang masih bujang buatkan lauk ikan rebus atau ayam rebus. masukan sayur sawi sekali. Jadikan itu makanan selama seminggu. Dalam masa yang sama jangan ambil nasi lebih dari sesenduk. Lebih penting hindarkan langsung dari makan di kedai.
  • Kedua jangan stress buat kerja. duduk sejam kemudian berhenti dan berjalan lah. Biarlah orang nak kata apapun. Dari teman tumbang… Pergilah kantin minum-minum sambil bersembang dengan rakan-lain. kemudian sambung kerja semula.
  • ketiga…dalam seminggu tu kekalkan bersenam seperti biasa. Tak perlu hari-hari. cukup la sekadar jogging atas tredmill 30 minit. Buatlah selama 7 hari berturut-turut.(jangan push sangat jika tak mampu jog sampai 30 minit. buat yang termampu je).
  • ​keempat minum tea. hentikan minum sebarang caffein.(ini sangat penting)
  • kelima…sensitif sikit…kerap lakukan hubungan seks. sebelum ni teman sekadar 3 hari sekali. Seminggu dalam 2 kali je. So kali ni teman aktifkan sikit sehingga 5 kali seminggu huhu…tapi yang dah kawin jela..

​dari semua teman buat kat atas tu alhamdulillah seminggu je tekanan darah tinggi teman kembali normal sehingga kini. Cuma teman risau berapa lamalah teman boleh maintain tentang pemakanan, stress dan bersenam. Tapi kalau seks tak da hal huhuhu..

​Lain-lain tips untuk elakkan tekanan darah tinggi

​Ada beberapa lagi amalan yang boleh kita lakukan.

  • pertama adalah sentiasa amalkan surah al-fil sambil berniat dijauhkan oleh Allah S.W.T dari sebarang penyakit.
  • kedua adalh dengan melatih diri untuk sentiasa berfikiran terbuka. elakkan diri terpengaruh dengan emosi.
  • ​ketiga pastika sentiasa mendapat tidur yang mencukupi dan amlkan tidur 30 minit waktu siang untuk menghilangkan stress.
  • keempat berbekam. seeloknya berbekamlah 2 kali setahun atau paling teruk sekali setahun.

Apa yang teman tulis ni adalah perkongsian kepada pembaca semua. Teman tak kata apa yang teman buat ni berkesan pada orang lain. Cuma pendapat dan tips yang teman tulis ni ada lah dari pengalaman hidup teman dan keluarga teman sendiri yang lebih setengahnya mengidap dan pernah mengalami tekanan darah tinggi. Hanya abang teman sahaja yang setakat ini free dari sebarang penyakit.

​Andai anda ada mempunyai pengalaman ini dan ingin berkongsi sebarang idea dan pendapat silalah maklumkan pada teman. Jika anda ingin menulis sebarang penulisan berkaitan darah tinggi yang baik untuk dikongsikan membantu pembaca lain silalah hantar kepada teman dan teman akan publish penulisan anda atas nama anda sendiri sebagi penulis.

Blogger hingusan blog segalabenda.com dalam kenangan

Blogger hingusan blog segalabenda.com dalam kenangan

segalabenda.com

Kelmarin teman blogwalking dan terjumpa blog justkhai.com dan beberapa blog lain masih wujud yang pernah hot dan popular satu ketika dulu era 2010-2013. Diwaktu yang sama juga teman aktif…lebih tepatnya sangat aktif berblog berbanding sekarang ni. Waktu itu blog teman adalah segalabenda.com.** update teman dah berjaya beli semula doman ni

Ketika tu dalam tempoh 3 bulan je teman dah berada di page rank pertama dan dalam tempoh 6 bulan blog tersebut berada dalam google pagerank 2 dan alexa rank antara 300k hingga 350k. namun pertengahan 2013 teman dan mampu maintain lagi dan terbiar sehingga expired. dah expired baru teringat nak renew tapi dah dekat 3 bulan masa tu. Habis domain ku dirampas orang…

tapi era tu teman berblogging adalah untuk cari duit.

tapi ilmu tak cukup.

walaupun blog berada di ranking yang tinggi tapi tak ada hasil.

berbeza dengan sekarang, teman jarang-jarang update

​tapi teman belajar banyak tentang seo, monetize site.

belajar dari wanyusof.com

so walaupun tak selalu update tapi teman ada beberapa post yang sentiasa di first page google.

​jadi walaupun olaoli.com ntah tak tau berapa teruk alexa rank nya tetapi lebih berjaya untuk hasilkan pendapatan berbanding segalabenda.com

tapi olaoli.com ni tak ramai pengikut huhu..

tak ramai pelawat blogwalking

sebahagian besanya adalah organic

bila teringat balik zaman tu rasa sedih pun ada bila mengenangkan rakan-rakan alam maya yang dikenali tanpa pernah bersua kini hilang. Domain mereka pun dah tak wujud.  Antara yang masih ada:

ciktom.com – masih aktif

denaihati.com – ini legend

justkhai.com – jarang dah update

akubiomed.com – sesekali ada posting baru

ahmadfaizal – masih aktif

wanwidget.com – masih aktif

smartusaha.com – jarang upate

kujie2.com – jarang update

azmanisma.com – domain masih wujud tapi bukan personal blog lagi

dari 24 blog wajib blogwalking zaman tu kini yang kat atas ni je yang masih operasi lagi.

bulan Januari 2016 teman mula berblogging semula dengan domain olaoli.com sehingga sekarang. Dah nak masuk 4 tahun masih bertahan lagi. apapun pengalaman lepas  akan teman cuba elakkan berlaku lagi. Kali ni teman nak tetapkan visi iaitu terus simpan domain ni sehingga sekurang-kurangnya 20 tahun. 

Perghhh!!! 20 tahun siot.

maknanya sehingga teman berumur 53 tahun!!

boleh ke begitu lama?

Walaupun dah tak aktif dengan update post, tapi tetap diusahakan sekurang-kurangnya 10 post setahun. tapi tahun ni baru ada 7-8 post je.

Kalau korang tanya kenapa tinggalkan blog lama kalau dah rank agak bagus.

jawapanya adalah kerana ketiadaan misi dan visi berblogging. Sepatutnya teman tetap maintain blog tersebut, tetapi disebabkan tiada plan yang baik tu yang menyebabkan teman tak kisah kehilangan domain. Tapi kali ni teman dah letakkan visi teman sendiri .

Namun teman akui domain lama tu segalabenda.com adalah lebih berjaya dari blog teman ini. Bukan teman maksudkan dari segi pendapatan tetapi dari segi kepopularanya huhu..

Aktiviti yang menaikan ranking blog lama yang tak larat teman nak ulangi:

Pertama sekali – segalabenda.com 1 tahun yang pertama  akan diupdate hampir setiap hari. Malah ada  yang sampai 2 post sehari. Seo? onpage/off page…tu semua teman tak ambil peduli ketika tu. Yang penting teman mesti buat post minimum 400 perkataan. Kajian keyword ke optimize onpage ke semua teman tak ambil tahu.

Kedua adalah blogwalking. Ya ini teman wajib buat setiap hari. 24 blog yang ada dalam senarai wajib dikomen setiap hari. Kemudian blog-blog lain ketika tu pulak teman jadikan sebagai extra. Dari situ teman dapat backlink semula

Ketiga teman buat beberapa pertandingan bulanan kepada sesiapa yang datang ke blog. Hadiahnya berupa tunai atau satu blog post khas untuk blog pemenang.

– pertandingan komen tertinggi

– fotografi – ni 2 bulan je sebab kualiti gambar penyertaan sangat rendah. nak pilih pemenang pun rasa macam tak ada yang layak.

– pemenang dari blog yang banyak hantar visitor ke blog teman – ni teman buat senyap tanpa umumkan pertandingan tu wujud. bila akhir bulan terus teman umumkan pemenang.

Teman dah susun projek dan peruntukan untuk tahun depan. Insyaallah bulan januari 2020 teman akan mula dengan hadiah untuk pengomen tertinggi dulu. Sebelum ni pun nak buat tapi memandangkan tahun ni betul-betul sibuk dengan urusan lain jadi benda ni kena hold dulu. Sebab nak buat pertandingan teman kena aktif membuat post/update. kalau tak apa yang pengunjung nak komen.

Akhir kata teman mengharapkan agar dunia blog kembali hebat semula seperti dahulu. Terus terang lah teman katakan, dahulu hampir semua rakan-rakan rapat di fb pasti ada blog samada percuma atau berbayar. Tapi kini rasanya hanya teman je yang masih berblog.

​***UPDATE:

teman akhirnya berjaya dapatkan semula domain segalabenda.com selepas lebih 4 tahun menunggu. Post ini teman buat ​lebih awal ketika teman belum lagi beli domain lama tu. Alhamdulillah domain tu jadi milik teman semula. Ni boleh buat kenduri ni..

Upgrade RAM atau HDD ke SSD

Upgrade RAM atau HDD ke SSD

upgrade ram atau ssd

​Kali ni teman nak bincangkan pulak sama ada nak upgrade ram atau ssd dulu. ​Sebelum ni kalau anda perasan teman ada buat satu post berkaitan dengan ssd kalau tak baca boleh baca kat link ni perbezaan antara hdd, ssd dan nvme ssd. So post kali ni nak bantu anda yang tak tahu lagi buat untuk upgrade laptop.

Sebab ramai orang terutama orang perempuan asal bila laptop dia slow je dia akan pikir 2 benda.

Pertama dia akan kata ada virus.

Kedua dia kata nak lajukan kena tambah ram.

Biasa-biasa yang teman dengar 2 benda inilah pendapat yang biasa keluar dari mulut pengguna laptop atau pc.

​Sebelum tu…

akhirnya JDT memenangi Piala Malaysia 2019 dengan jaringan 3 – 0 lebih 1 gol dari jangkaan teman. Emmm…banyak budak-budak yang kecewa sampai ada yang menghempas baju dan menangis. Alahai dik…bola je pun. Bukanya boleh membahagiakan kita. Tapi semangat tu ada huhu.



​Apa itu RAM

​Ok…sebelum teman nak bagitau mana yang lebih bagus untuk diupgrade samaada ram atau ssd, meh teman terangkan dulu apa itu ram dan fungsinya. 

RAM ni singkatan dari Random Access Memory. Benda alah ni berfungsi untuk simpan data dalam pc tetapi hanya semntara je. Dia tak sama dengan hdd atau ssd dari aspek penyimpanan data. kalau hdd dan ssd storage jenis kekal. Ram berbentuk sekeping alat elektronik seperti papan kecik macam gambar kat bawah.

​RAM dipasang pada slot yang ada kat motherboard. Ada motherboard yang ada 2 slot untuk ram dan ada yang 4 slot. So bergantung kepada kita lah nak pakai berapa keping ram. Kalau nak pasang 4 keping ram maka kenalah cari dan beli motherboard yang ada 4 slot.  Dan kena juga pastikan penggunaan ram kapasiti saiz dan clock yang sama. Kalau tak sama maka korang rugilah sebab dia akan guna mana-mana satu yang lebih rendah.

ram

RAM

ram dengan heatsink

​Ram pula ada beberapa jenis. Sekarang biasa kita guna adalah dari jenis DDR. Ddr ni advance dari SDRAM. DDR ni singkatan dari Double Rate Random Access Memory. SDRAm pula jenis yang lebih lama iaitu Static Random Acces Memory.

Dulu masa belajar kat U  ada pc yang guna sdram ni. Tapi ketika tu dikira hebat lah sebelum kemunculan DDR ram. Dan sekarang ni DDR dah berada dalam generasi yang ke-4. Biasa singkatan kita akan sebut DDR4. Rasanya ada lagi jenis ram yang lain. Tapi 2 ram ni jelah yang popular digunakan oleh rakyat marhein.

​Nak upgrade ram atau ssd

​Eh banyak pulak aku cerita tentang ram. So berbalik kepada tajuk post ni…

nak upgrade ram ke atau hdd ke ssd..

emmmm…ok begini ia bergantung kepada tujuan utama kegunaan kita. kalau korang ni kerja-kerja pejabat ke…cikgu ke…pengurus projek ke..yang banyak buat kerja guna office atau banyak buat kerja-kerja perkeranian..jika budget hanya boleh upgrade satu..maka pilihan korang mestilah upgrade ke ssd.

Sebab pertama ssd akan cepat untuk boot window.

Then untuk buka apa-apa software ia akan lebih cepat.

RAM tidak mempengaruhi kecepatan untuk boot atau buka apa-apa aplikasi. Bukanlah nak kata tak ada langsung, tetapi ssd lebih​ baik.



bila pulak nak upgrade ram??

ok kalau korang ni designer ke, banyak buat editing atau nak rendering maka upgrade ram memang keutamaan​.

Sebab kerja-kerja render ni dia pelukan saiz penyimpanan sementara tu besar. Apa yang teman tau dari seorang rakan yang merupakan freelancer, ​ pc yang dia guna untuk rendering pakai 32gb ram dan masih gunakan hdd biasa je.

So untuk korang yang lebih banyak kerja menaip, edit gambar sikit-sikit, layan social media adalah lebih baik hanya upgrade hdd ke ssd dulu berbanding ram. Tapi kalau korang banyak duit tak payah upgrade 2-2 tu, korang upgrade terus sebijik pc atau laptop tu.

​Gambar sebelah ni macbook teman yang teman baru je upgrade hdd ke ssd.

Mula-mula teman nak upgrade ram sebab ramnya cuma 4gb je. Tapi disebabkan teman ada sebiji ssd lebih yang masih melekat kat pc untuk second storage. So teman try guna. Mula-mula klon dulu kemudian pasang dan berjaya. Alhamdulillah..nasib baik teman tak upgrade ram. So memang teman rasa jauh lebih baik kelajuanya berbanding sebelum ini. Dan…teman tak sangka macbook pro apple pakai hdd Hitachi rupanya…

upgrade ssd untuk mac book pro

​So nasihat teman kalau korang di sana rasa pc/laptop tu slow dan dah kepingin nak upgrade boleh la consider 2 benda tersebut. Kalau ada lebih budget upgrade 2-2. Tapi kalau satu je lebih baik pilih untuk upgrade ssd je dulu. Insyaallah dijamin puas hati huhuhu…

>