Hobi kumpul Diecast dan pasang mokit

Subscribe untuk menerima post terkini dari OlaOli.com

 

First name

 

E-mail address

 

Hobi kumpul Diecast dan pasang mokit

Hobi kumpul diecast dan pasang mokit

Kali ni aku nak kongsikan minat atau hobi aku pulak. Semua orang ada hobi masing-masing. Walaupun dah tua sekalipun selagi badan rasa sihat kita mesti ada hobi untuk dilakukan waktu lapang. Hobi aku ni lain sikit dan setengah orang kata “apelah faedahnye”. Hobi aku adalah kumpul Diecast dan pasang mokit.

72

Diecast dan mokit yang aku minat adalah dari jenis pesawat pejuang. Kalau model kereta motorcycle tu aku tak lah berminat. Jiwaku suka tengok jet fighter agaknya. Sebelum tu aku nak explainlah sikit perbezaan diecast dan mokit. Diecast biasanya berharga lebih mahal iaitu tak kurang dari RM200 untuk sebiji pesawat. Diecast ni kita tak boleh buat sendiri, perlu terus dibeli dari pengeluar seperti Hobby Master, Witty Wings, Sky Guardian dan macam-macam lagi. Diecast diperbuat sebahagian bodynya dari besi dan lebih berat. Bila pegang feel dia lebih syoklah. Kualiti berbeza antara pengeluar. Setakat ni kualiti yang paling kureng adalah Witty Wing, tapi itu lah brand yang paling banyak aku kumpul. Sebab murah berbanding brand yang lain. Murah-murah pun tak kurang RM200 gak harganya.

 

hobi kumpul diecast pasang mokit

 

Mokit pulak singkatan Model Kit. ModelKit atau mokit ni Dari pengalaman aku, nak pasang mokit senang je sebab ada diberi sekali panduan memasang. Cuma yang perlu skill bila kita nak cat mokit tu. Banyak gak alatan dan bahan yang perlu dibeli. Kita perlu ada jenis cat yang kita nak guna. Gam atau cement wajib ada untuk lekatkan part-part yang perlu digam. Brush perlu untuk cat kat body mokit. Tapi bagi yang professional mereka akan guna air spray. Kelebihan guna spray ni akan dapat jimatkan penggunaan cat. Yang lebih penting buatan lebih licin sekata. Tapi untuk dapatkan air spray tu harganya agak mahal. Paling murah pun lingkungan RM300 ke 400.

 

Dari segi saiz diecast atau mokit kebiasaanya adalah 1:72 yang bermaksud diecast atau mokit itu adalah 72 kali ganda lebih kecil dari saiz jet pejuang yang sebenar. Setakat ni aku dah ada 9 diecast dan 23 buah mokit. Tapi masih ada 9 mokit masih dalam kotak yang menunggu masa untuk dipasang. Biasanya pemasangan satu mokit mengambil masa 3 hari untuk siap. So bila masa lapang aku akan duduk mengadap meja kerja untuk memasang dan mengecat mokit. Lepas siap, semua akan masuk inventory untuk disusun di rak khas untuk diecast dan mokit.

(Visited 222 times, 1 visits today)
share
5 Responses

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge