Category: Hobi

Poket di keringkan oleh DIY

Poket di keringkan oleh DIY

DIY. Selalu kita dengar word DIY. Mula-mula dulu tak berapa paham sangat sebab ingatkan nama kedai tu sesaje letak nama DIY. Rupa-rupanya ia adalah singkatan dari Do It Yourself. Kedai DIY ni kat mana-manapun memang ramai orang berkunjung untuk membeli barangan.  Awal-awal dulu bila teman tengok ramai orang kat DIY teman jadi pelik. 

Sebab dalam hati teman selalu terfikir, DI​Y ni bukanya shopping kompleks nak beli baju ke, ada makanan ke atau ada barang-barang elektrik yang menarik pun.​ 

Tapi kenape rami bebenor orang tak kira siang malam. Setanding dengan speedmart.

Poket di keringkan oleh DIY

​Teman jadi pelik dengan DIY

​First time masuk dengan isteri cume kawankan dia cari penyangkut untuk pakaian. Jadi teman pun jalan dari satu lorong ke satu lorong.

Teman terpikir "ape yang bestnye??".

Makin teman pelik sebab nampak banyak yang datang berkeluarga bawa anak-anak sekali. Setakat nak beli barang atau alatan tulis baik pergi kedai buku...lagi banyak pilihan.

Jadi first time tu, patah balik turun kebawah masuk kereta dan pesan kat isteri nanti dah habis nanti pergi kat kereta  terus. Bosan..

​Isteri teman pun paham cara teman...

teman tak suka pergi atau lama-lama kat tempat yang teman tak suka.

Antaranya pasar malam, konsert-konsert dan karnival-karnival.

Bukan nak kata langsung tak pergi, tapi memang tak suka... kalau pergi pun sekejap je. ​

yang teman suke ape cer kome teke?? teman suke pergi karaoke ke, kenduri kawin ke atau apa-apa jenis kenduri hahaha..

​Balik pada cerite DIY tadi, Pada mulanya teman rasa macam DIY ni hanya untuk orang bertukang je.

Ye le sebab naik je teman terus jumpe tempat tukul, skru, mesin grinder dan ape-ape ntah yang lain.

Teman lebih suka pergi cari barangan kesukaan teman di Homedecor. Tapi teman rasa macam teman sorang je suke pergi homedecor sebab kebanyakan orang lain lebih suka pergi ke DIY.

​Manusia sentiasa berubah

​Dasyat tak tajuk H2 teman kat atas tu. Manusia sentiasa berubah..huhu. tiba-tiba teman jadi tertarik dengan DIY.

Ceritenye bermula bila dapat gaji bulan 5 teman bagi sedikit peruntukan kat isteri untuk hias meja untuk teman main game dan berblogging. Isteri teman balik dan hias meja teman sehingga teman tertanya mana dapat benda-benda menarik tu.

Rupanya semua tu dibeli dari DIY dengan kos antara RM50-60 sahaja. ari tu la teman rasa ada 'sesuatu' yang best dengan DIY.  ​

Start dari 'tragedi' tu la mula teman berulang alik je ke DIY. Kadang-kadang macam hampir setiap hari. Beli sikit-sikit. 

Mula-mula beli barangan nak bukak handphone.

Kemudian alatan pertukangan dengan bekas sekali. Beli pulak barangan elektronik pulak macam pematri, penyedut patri, bekas untuk simpan komponen elektronik dan macam-macam lagi. sebab salah satu hobi teman adalah mengubahsuai kereta RC.

Kereta kawalan jauh biasanya teman beli yang bawah seratus je. Tapi teman akan beli motor tambahan yang lebih berkuasa dari motor asal. Motor tambahan biasanya teman beli dari shoppe.

Sebab tu teman banyak simpan barangan elektronik. Anak-anak teman pun dah pandai sikit-sikit drift RC.

​Isteri cemburu dengan DIY

​Lama-lama isteri teman pulak naik hairan sebab asyik je teman berulang ke DIY. Balik mesti je ade barang yang dibeli tapi jumlahnya sikit-sikit. Sampai isteri teman pulak cakap

"ada sesape ke kat DIY tu yang sampai hari-hari menyinggah"..

"manela tau kot-kot berkenan ke kat casher ke sape ke"

Aduhai bini ku sayang..abang memang la jatuh cinta..tapi dekat barang dalam DIY tu bukan dengan casher..

​Asal masuk je DIY mesti ada timbul idea hasil dari melihat barangan yang ada kat dalam tu. Pelik tapi benar. Idea lebih mudah muncul dan bercambah apabila melihat sesuatu barang tu secara life dari merancang kat atas kertas.

Satu lagi kelebihan DIY ialah barangannya lebih murah dan banyak pilihan. Kadang-kadang​ jumpa barangan dan alatan yang tak pernah terpikir wujud. Dari situlah macam-macam idea muncul untuk dibuat dan ditukang. Setakat ni ape yang dibeli memang digunakan sepenuhnya. Ade jugak yang dah tak digunakan dan dijual pada kawan-kawan atau jiran yang nak guna.

​Barangan yang pelbagai

Selain barangan dan alatan untuk pertukangan, di DIY ni macam-macam kategori barangan lain ada. Ada ruangan permainan, alat tulis/buku tulis, alatan accessories laptop/komputer, keperluan dalaman kereta, acessories meja dan macam-macam lagi. kalau nak list kat sini mau panjang 2000 patah perkataan nanti.

​Malah budak-budak sekolah sekarang ni dah berbeza dari zaman teman kecik-kecik dulu. Ada juga sembang-semabang dengan budak-budak yang teman jumpe, mereka beli barang nak buat meja la, nak hias bilik tidur la dan ada yang beli alatan untuk baiki phone dan laptop.

​Teman kagum..

Sebab teman sampai sekarang kalau laptop tak hidup memang taktau nak membaikinye.

Kene bawak kedai.

PC gaming baru olaoli

PC gaming baru olaoli

Gaming sekarang ni berada di zaman yang kemuncaknya pada aku. Kemungkin akan terus memuncak atau tidak, tak dapat dipastikan. Namun ramai orang bermain game terutama lelaki tetapi tidak bermakna orang perempuan langsung tak main game. Atuk-atuk pun ada lagi yang layan cucu-cucu main game. Betui tak tipu sebab aku pernah tengok. Salah ke main game? tak salah ia cuma satu hobi tetapi mestilah terkawal jangan sampai lupa segala-galanya. Lupa makan, lupa minum, lupa solat, lupa anak bini…kalau begitu alamatnya jahanam la hidup. Nak main game perkara yang mesti ada:

  • Meja
  • ​Kerusi
  • ​PC

eh takkan benda ni pun nak bagitau hehe..tapi manalah tau kalau ada yang taktau.. kisahnya kat sini aku nak bagitau korang aku sudah pun bertukar rig untuk gaming. Sebelum ni pc biase-biase je sekarang ni kiranya oklah sikit.

PC Gaming Baru

Pc yang baru ni dengan jelasnya diceritakan ialah isteri aku yang hadiahkan huhu..harganya murah je..sebab kombinasi terpakai dan baru. Maklumlah isteri budget rendah je tapi die tengok aku ni suka main game maka bila ada masalah kat pc lama maka dihadiahkanyalah pada aku yang baru. Kenapa bini aku bagi pc baru? Sebab pc lama tu banyak kelemahan maklumlah dah buruk. Ok game yang aku layan secara permenant ada 6 je:

  • Dota 2
  • CSGo
  • Fifa Manager 2018
  • Fifa online
  • Pc Builder Simulation
  • Age Of empire
pc gaming baru

Tapi kalau ikutkan banyak lagi game kat akaun steam, Cuma yang 6 tulah paling kerap aku main. Jadi masalah timbul bila pc lama tak boleh bawak beberapa game untuk tempoh main yang lama seperti fifa online dan pc builder simulation. Dia akan terkeluar sebab spec minima game tu melebihi atau sama dengan spec pc. Selalulah aku bercerita kat bini misalnya “yang..abang tak boleh main game ni sebab pc abang tang boleh angkat”..Bini jawab “kesianye…”. Dapat gaji terus bagi peruntukan hoho..hadiah anniversary.

​Spec pc gaming baru

Sebenarnya spec pc gaming baru ni tak lah hebat mana pun tetapi masih jauh lebih baik dari spec yang lama. Aku beli pc ni dari seorang seller dari group facebook PC Gaming Community Malaysia. Ahlinya pun berbelas ribu.

  • CPU - i3 3220
  • ​RAM – 8gb DDR3
  • ​HDD – 500gb
  • ​GPU – Asus Radeon 6870 (rendah sikit dari 750Ti)
  • ​Power Supply – 550 watt
  • Casing – Armageddon T1G Black
pc gaming baru

Spec pc ni tak la hebat mana tapi semua game kegemaran aku boleh main dengan jayanya. Dota 2 ultra setting. Csgo high-ultra setting. PC builder simulation high setting. Asal boleh main dah kira puas hati sebab pernah beli game sekali tak boleh running. Terpaksa lah simpan kat steam je.

Spec pc gaming lama

Spec lama ni adalah basic je Cuma sesuai untuk buat kerja-kerja ofis. Tapi aku ada upgrade sikit. Sebab itulah masih boleh main beberapa game walaupun pada setting yang sangat rendah. Bila setting graphic paling low memang macam nak jadi 2D lah. Misalnya dota 2, dengan setting yang paling low, bila beli item effect langsung tak keluar huhu..

  • ​CPU - Pentium D 3.00
  • ​RAM - 4gb
  • ​HDD – 250gb
  • ​GPU – ATI Radeon 5450hd
  • ​Power Supply – 250 watt

Korang nampak tak berapa rendahnya spec pc lama ni..apapun ianya tetap berjasa menaikkan level dota 2 aku ke peringkat Archon. Bukan sonang…

​Upgrade PC gaming baru

Emmm..ya aku sudah merancang untuk upgrade pc gaming baru ni. Sebab sekarang ni bottlenecknya lebih 11% agak besar. So performance tak berada pada tahap yang sepatutnya. Tapi taktaulah bila nak upgrade memandangkan lepas raya ni banyak duit kena pakai.


olaoli

​Main game bukanlah satu kesalahan. Jika kena caranya kita akan jadi lebih kreatif boleh berfikir dengan pantas jika ada masalah. Orang main game ni juga kebiasaanya ia lebih fokus. Admin rasa lah...

Layan drama Korea di Astro On The Go

Layan drama Korea di Astro On The Go

Sebulan dekat aku tak buat sebarang posting. Almaklumlah bulan syawal. Kekenyangan adalah perkara yang membuat mata menjadi mengantuk dan menghilangkan mood walaupun banyak idea yang nak ditulis. 2 minggu pertama bulan syawal, hampir setiap hari ada open house. Kadang-kadang sehari sampai 2-3 buah rumah. Kolestrol bertambah, bacaan gula meingkat..dan yang pasti ukuran pinggang pun meningkat. Ok hari ni aku nak sembang pasal cerita /korea yang berepisode.

Aku tak suka drama korea

Asalnya aku menyampah korea-korea ni. Tak ada mood aku nengok semuanya duk muka jambu. Kengkadang konfius lelakikah perempuan? Kena dengar suara baru boleh bezakan. Kalau anak-anak sedara aku terutama yang perempuan semua duk gila korea. Kalau aku balik kampung semua duk bersepah depan tv layan korea. Banyak kali gak aku menyindir tapi bebudak ni takdenye nak masuk telinga alih-alih dah bosan aku tengok jugaklah. Boleh dikatakan cerita yang depa tonton memang aku tak minat sehinggalah aku tertonton 2 drama tajuknya 6 flying dragon dan Jackpot.

drama korea

Cerita purba, ada lawan-lawan dan berdasarkan sejarah keturunan dinasti Joseon. Terus aku terminat. Kemudian satu cerita lagi emperor:owner of the mask. Huih ketagih pulak aku menonton. La ni pulak anak sedara menambah perisa(pedajal aku) dia bukak pulak cerita legend of the blue sea. Satu cerita yang merepek..tetapi jalan ceritanya menarik. Tapi aku tak minat sangat. Baru aku perasan, drama korea lebih menarik jalan ceritanya jika dibandingkan dengan drama hongkong seperti Cao cao. Aku seorang peminat sejarah, mana-mana drama yang berdasarkan sejarah memang aku layan. Tetapi sebelum ni tak pernah la pulak aku layan drama korea.

Langgan terus Astro Beyond

Apa lagi terus balik rumah langgan astro beyond pvr sebab nak download drama dari Astro On The Go. Sebelum tu jangan silap ye…post ni bukan nak mempromosikan Astro, cuma nak kasi tau je yang aku dah langgan astro pvr hehehe.. Dari situ bukan setakat drama korea, habis semua 6 season Game Of Throne menjadi mangsa aku..opss jangan tengok game of throne kat Astro on the go..Kalau korang dah tua takpe tapi sangat tidak sesuai di tonton bersama anak-anak atau keluarga. Uncensored. Kuang ajor betui..dia tulis tidak sesuai untuk bawah 21 tahun. Apa kau ingat budak-budak taktau nak tekan button download kat remote astro tu?

Tak pasal-pasal bil astro naik. Tapi takpelah berbaloi dengan movie dan drama yang dapat di tonton. Biasanya malam set untuk download 5-6 drama, so esok petang lepas balik kerja boleh tonton. Sebab streamyx kat rumah aku ni tak berapa nak laju. Kena pulak kalau anak-anak buka youtube lagilah jadi siput.

Genre drama korea yang diminati

Tapi tak semua drama korea aku suka. Genre kesukaan aku adalah berkaitan sejarah, purba atau aksi(peperangan). Selain tu, aku tak minat. Bukan drama korea je, drama apa-apa bangsa sekalipun kalau kalau berkisarkan kisah sepenuhnya cinta, kekeluargaan, atau lain-lain…bye bye lah. Layan bini pergi wayang tengok cerita seram..last-last aku tertidor..

Kalau filem korea yang aku minat pun dalam genre sama seperti B2B, The Last Tiger dan kisah tentang general Yi Sun-sin yang mempertahankan korea dari serangan Samurai Jepun. Walaupun filem sejarah korea tidak sebanyak filem hong kong, namun jalan ceritanya lebih menarik..pada pendapat akulah.

drama korea

Bukan nak promote, tapi kalau korang mempunyai jiwa seperti aku huhu..cer korang try tengok. Mesti best.

Suka Main Game Dota 2 – game online

Suka Main Game Dota 2 – game online

Ya kali ni buat julung-julung kalinya aku nak berkongsi hobi aku diperingkat tertinggi iaitu main game Dota 2. haha..hobi aku banyak, tapi belum setanding dengan minat dan sayangnya aku pada game online dota 2. Terus terang aku ni dah tua..tak la tua sangat. Anak ada 6 dah tapi masih kuat main game. Tak tau la kenapa. Tapi memang sejak zaman aku belajar dulu sememangnya aku seorang gamers yang hebat hehehe…Cuma zaman tu multiplayer je ngan kawan-kawan sebilik atau serumah..Game online time tu tak femes lagi.

main game dota 2

Pilihan game online lain selain Dota 2

Sebenarnya banyak lagi game online lain yang aku main seperti blackshot, csgo, lol tetapi tidak mendatangkan addict seperti dota 2. Dah lama aku main DOta ni, sejak dota 1 lagi. Cuma duk main offline maklumlah ketika zaman tu internet tidak begitu berleluasa seperti sekarang.

Sekarang ni budak-budak sekolah pun dah pandai main game online. kena pulak dengan sikap ibu bapa yang tidak memberi sebarang halangan kepada anak untuk access internet. Bagi yang taktau, Game Dota 2 ni free untuk main tak macam beberapa game online lain. Kalau macam blackshot ia memerlukan pemainya mengeluarkan kos untuk membeli senjata yang lebih berkuasa.

main game dota 2

Ya..game blackshot dah banyak menghabiskan duit aku. Awal tahun 2014 aku start main dan setiap bulan aku belanjakan RM 140 untuk membeli persenjataan baru. Sebenarnya boleh je pakai senjata yang percuma atau dibeli dengan menggunakan bp, tetapi senjata percuma/dibeli dengan bp tidak sebaik senjata yang dibeli. Pada aku blackshot lebih menarik dari csgo cumanya kat situ terlalu banyak hackers. Taktaulah kenapa security tak kuat sampai akaun aku kena access oleh orang lain. Sebab itulah sekarang ni pemain blackshot dah makin kurang. Aku sendiri pun dah berpindah ke Csgo. Puncanya bukan tak best tetapi kerana hackers.

Dota 2 game berpasukan

Game ni adalah game berpasukan yang dimainkan 5 orang untuk setiap team. kalau tambah musuh akan jadi 10 pemain. Setiap orang akan memilih hero yang berbeza dengan ability dan skil berbeza. Biasanya dibahagikan kepada 2 iaitu carry dan support. Setiap ahli pasukan perlu bekerjasama dan merancang strategi untuk membunuh musuh sebanyak yang boleh sekaligus memusnahkan base lawan.

main game dota 2

Rasanya, Dota 2  adalah game yang paling mendapat sambutan oleh para peminat gamers bukan sahaja Malaysia malah dunia. Setiap tahun akan diadakan tournament Dota World Championship yang mengumpulkan pasukan-pasukan dari serata dunia berentap demi merebut gelaran dan membawa pulang hadiah yang bernilai puluhan juta dollar. Dan yang terbaru dimenangi oleh Pasukan OG.

Masa main dota 2

Ok aku seorang ayah yang bertanggungjawab. Malah aku juga seorang suami yang sentiasa menyayangi isterinya. Walaupun addict tahap melampau kat Dota 2 ni, bukan bermakna sampai kerja dan anak bini terbiar. Kenalah pandai membahagikan masa. Masa main ngan anak-anak, masa main kejar-kejar dengan bini, masa basuh baju, masa kemas rumah dan kewajipan lain mestilah didahulukan. Main time-time free je misalnya waktu malam(time cuti sabtu ahad), ataupun time semua benda dah settle.

So isteri tak marah aku nak main. tapi ada jugak pernah bini aku sound aku.. “asyik main game aje, mengalahkan budak-budak.”..

Sebagai suami kita mesti jawap. Jawapan aku

“sebab macam budaklah main game sampai tak keluar rumah, cube kalau orang tua, waktu-waktu macam ni melepak kat kedai kopi ni takpun keluar lepak-lepak ngan kenkawan..kan ke bagus suami duk rumah macam ni.”

ayat aku yang mematikan sebarang keberanian isteri nak mempersoalkan game aku huhu…korang kalau yang sama species dengan aku kuat main game, boleh la guna ayat aku tu kalau bini korang sound.

Faedah main game untuk orang dewasa

Faedah main game –

  1. kita dapat mengisi masa lapang,
  2. jadikan otak cekap membuat keputusan
  3. belajar menyelesaikan masalah
  4. duduk rumah sambil jaga anak(tak main kat cc)
  5. lepak kat rumah lebih best dari lepak kat luar

 

Keburukan main game untuk orang dewasa

  1. kos elektrik naik tinggi
  2. sesekali isteri ‘kesepian’
  3. satu space dalam rumah terpaksa disediakan untuk setup ‘workstation’ game
  4. kengkadang isteri terkejut sebab laki tiba-tiba menjerit dan memaki hamun
main game dota 2
Gambar Hiasan

Secara menyeluruhnya main game lebih banyak kebaikan dari keburukan untuk lelaki dewasa dan berkahwin serta beranak pinak seperti aku. Tetapi tidak bagi remaja dan kanak-kanak.

[wdps id=”1″]

Bulan Ramadhan menjelang tiba

Bulan Ramadhan menjelang tiba

Bulan Ramadhan menjelang tiba

Tinggal 3 hari je lagi kita nak berpuasa di bulan Ramadhan. Anak-anak pun tak sabar nak berpuasa almaklumlah puasa tahun ni 2 minggu kena cuti sekolah. Ada chance lah mereka nak puasa sebab kurang letih. Sebab 1 hari bersamaan dengan RM5..Kalau puasa10 hari dah dapat RM 50. Kaedah ayah nak galak anak berpuasa.

2-3 hari lepas aku dah ternampak dah iklan hari raya kat tv. Cuma lupa tv3 atau astro. Ramadhan belum lagi bermakna Syawal lagilah belum. Namun kat tv dah keluar dulu iklan raya takde pulak ternampak lagi iklan nak puasa. Kengkadang rasa pelik jugak zaman sekarang ni, sebab zaman aku kecik-kecik dulu akan keluar dulu iklan puasa contohnya chef wan punye program memasak, iklan makanan dan minuman untuk berbuka puasa dan lain-lain lagi. Tapi la ni iklan pasal puasa aku tak nampak lagi tetapi iklan hari raya dah keluar.

bulan ramadhan

Berenti anak-anak aku main bila dengan irama lagu raya kat tv. “eh dah nak raya” – anak aku 5 tahun

“Raya ape kalau puasa pun belum”..aku pangkah

“tapi tu lagu raya” ..kenyataan anak

“tv tu tak pandai tak pernah puasa” ..ayat untuk mematikan sebarang persoalan lagi.

Mungkin jugak ini merupakan salah satu marketing strategi. Menggalakkan orang ramai untuk bersedia simpan duit untuk beli keperluan hari raya kot. Sebab kalau tak diiklan dari awal takut lah nanti orang taktau dan duit orang ramai dah habis beli produk lain. Mungkinlah..mungkin..aku bukannya pakar pasal marketing ni.

Kemudian setiap tahun mesti ada iklan hari raya yang menyentuh jiwa penonton samaada sedih atau gembira. Namun semuanya memberikan pengajaran dan kesedaran kepada orang ramai. Sebab hari raya ini adalah satu masa yang sangat sesuai untuk umat islam mengeratkan lagi tali silaturahim. Sebab di lain waktu kita bukanya banyak kesempatan untuk berjumpa bersalam bersembang dengan saudara mara, jiran sekampung atau sesiapa sahaja.

Orang islam di Malaysia ni(taktau lah negara asia yang lain macam mana) memang sejak zaman berzaman diasuh menyambut hari raya aidilfitri ni secara besar-besaran. Ibu bapa biasanya sedih kalau anak-anak tak balik. Nilai bersama di hari raya adalah lebih besar maknanya berbanding hari lain. Dan tidak kurang juga berhabis duit untuk meraikan aidilfitri sampai berhutang sana-sini. Semua dalam rumah bertukar wajah. Sangat berbeza dengan negara-negara timur tengah(maklumat rakan-rakan yang belajar disana). Aidilfitri disana disambut secara sederhana sahaja. Tetapi mereka menyambut Ramadhan secara besar-besaran dengan masjid sentiasa penuh.

bulan ramadhan

Mencari keberkatan di Bulan Ramadhan

Eh kat Malaysia pun masjid penuh jugak tapi time terawih je la..

Aku harap bulan Ramadhan ini akan lebih menceriakan hidup kita semua. Walaupun tak boleh makan, tetapi keceriaanya adalah bersama amal ibadah yang dituntut oleh Islam. Moh kita tadarus al-quran, berbanyak bersedekah, bersederhana berbelanja dan terawih bersama. Eh banyak lagi sebenarnya..

Jadi dengan itu dengan lebih awal Olaoli.com ingin mengucapkan selamat berpuasa di bulan Ramadhan kepada semua umat Islam semoga kita mendapat segala keberkatan dari Allah S.W.T.

 

>
Ada masalah mari kita sembang