PC gaming baru olaoli

Posted on 3 min read 94 views

Gaming sekarang ni berada di zaman yang kemuncaknya pada aku. Kemungkin akan terus memuncak atau tidak, tak dapat dipastikan. Namun ramai orang bermain game terutama lelaki tetapi tidak bermakna orang perempuan langsung tak main game. Atuk-atuk pun ada lagi yang layan cucu-cucu main game. Betui tak tipu sebab aku pernah tengok. Salah ke main game? tak salah ia cuma satu hobi tetapi mestilah terkawal jangan sampai lupa segala-galanya. Lupa makan, lupa minum, lupa solat, lupa anak bini…kalau begitu alamatnya jahanam la hidup. Nak main game perkara yang mesti ada:

  • Meja
  • ​Kerusi
  • ​PC

eh takkan benda ni pun nak bagitau hehe..tapi manalah tau kalau ada yang taktau.. kisahnya kat sini aku nak bagitau korang aku sudah pun bertukar rig untuk gaming. Sebelum ni pc biase-biase je sekarang ni kiranya oklah sikit.

PC Gaming Baru

Pc yang baru ni dengan jelasnya diceritakan ialah isteri aku yang hadiahkan huhu..harganya murah je..sebab kombinasi terpakai dan baru. Maklumlah isteri budget rendah je tapi die tengok aku ni suka main game maka bila ada masalah kat pc lama maka dihadiahkanyalah pada aku yang baru. Kenapa bini aku bagi pc baru? Sebab pc lama tu banyak kelemahan maklumlah dah buruk. Ok game yang aku layan secara permenant ada 6 je:

  • Dota 2
  • CSGo
  • Fifa Manager 2018
  • Fifa online
  • Pc Builder Simulation
  • Age Of empire
Pinitpc gaming baru

Tapi kalau ikutkan banyak lagi game kat akaun steam, Cuma yang 6 tulah paling kerap aku main. Jadi masalah timbul bila pc lama tak boleh bawak beberapa game untuk tempoh main yang lama seperti fifa online dan pc builder simulation. Dia akan terkeluar sebab spec minima game tu melebihi atau sama dengan spec pc. Selalulah aku bercerita kat bini misalnya “yang..abang tak boleh main game ni sebab pc abang tang boleh angkat”..Bini jawab “kesianye…”. Dapat gaji terus bagi peruntukan hoho..hadiah anniversary.

​Spec pc gaming baru

Sebenarnya spec pc gaming baru ni tak lah hebat mana pun tetapi masih jauh lebih baik dari spec yang lama. Aku beli pc ni dari seorang seller dari group facebook PC Gaming Community Malaysia. Ahlinya pun berbelas ribu.

  • CPU - i3 3220
  • ​RAM – 8gb DDR3
  • ​HDD – 500gb
  • ​GPU – Asus Radeon 6870 (rendah sikit dari 750Ti)
  • ​Power Supply – 550 watt
  • Casing – Armageddon T1G Black
Pinitpc gaming baru

Spec pc ni tak la hebat mana tapi semua game kegemaran aku boleh main dengan jayanya. Dota 2 ultra setting. Csgo high-ultra setting. PC builder simulation high setting. Asal boleh main dah kira puas hati sebab pernah beli game sekali tak boleh running. Terpaksa lah simpan kat steam je.

Spec pc gaming lama

Spec lama ni adalah basic je Cuma sesuai untuk buat kerja-kerja ofis. Tapi aku ada upgrade sikit. Sebab itulah masih boleh main beberapa game walaupun pada setting yang sangat rendah. Bila setting graphic paling low memang macam nak jadi 2D lah. Misalnya dota 2, dengan setting yang paling low, bila beli item effect langsung tak keluar huhu..

  • ​CPU - Pentium D 3.00
  • ​RAM - 4gb
  • ​HDD – 250gb
  • ​GPU – ATI Radeon 5450hd
  • ​Power Supply – 250 watt

Korang nampak tak berapa rendahnya spec pc lama ni..apapun ianya tetap berjasa menaikkan level dota 2 aku ke peringkat Archon. Bukan sonang…

​Upgrade PC gaming baru

Emmm..ya aku sudah merancang untuk upgrade pc gaming baru ni. Sebab sekarang ni bottlenecknya lebih 11% agak besar. So performance tak berada pada tahap yang sepatutnya. Tapi taktaulah bila nak upgrade memandangkan lepas raya ni banyak duit kena pakai.


Pinitolaoli

​Main game bukanlah satu kesalahan. Jika kena caranya kita akan jadi lebih kreatif boleh berfikir dengan pantas jika ada masalah. Orang main game ni juga kebiasaanya ia lebih fokus. Admin rasa lah...

(Visited 54 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
Pinit
    • saya setakat ni tak boleh berhenti lagi tapi masih terkawal

  • Walaupun bukan high spec untuk mas ini, masih lagi ok kalau boleh main semua game tu dalam high setting.

    • ya tuan sebab semua tu mid game. kalau Pubg, fortnite memang low setting lah

  • hebat la bro masih main game…

    saya kaki bangku…

    langsung tak terror..

    main apa-apa game asyik game over sahaja..

  • >
    Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

    Enjoy this blog? Please spread the word :)