Teknik Mengumpul Emas dengan minima kos

Teknik Mengumpul Emas dengan minima kos

Teknik Mengumpul Emas

Sejak penubuhan Public Gold, semakin ramai orang mula sedar akan satu lagi medium pelaburan yang menguntungkan iaitu pelaburan emas. Aku pun mula kenal tentang pelaburan emas sejak tertubuhnya public gold. Sebelum tu hanya beli emas bagi isteri pakai. Kalau ada terfikir pun hanya bertujuan kalau tak cukup duit emas hiasan itu boleh digadai. Mungkin juga ketika tu tidak banyak company yang menyediakan emas dalam bentuk dinar atau bar. Kalau ada pun jumlahnya sangat terhad seperti Kijang bank negara yang sangat sukar didapati. Kalau dapat beli harganya lebih mahal berbanding dengan emas public gold. So post ni aku nak kongsikan 2 strategi dan teknik mengumpul emas dengan kaedah yang sesuai untuk orang bergaji rendah seperti aku.

Teknik Mengumpul Emas Cost Averaging

Pelaburan emas ni ada beberapa teknik yang boleh diamalkan untuk menambah stok. Pertamanya dengan kaedah Costteknik mengumpul emas
Averaging. Dengan teknik pelaburan emas ini kita hanya tumpukan dengan berdisiplin untuk membeli emas pada setiap masa yang ditetapkan. Sebagai contoh aku akan simpan sikit duit untuk membeli 1 dinar emas setiap 2 bulan selepas dapat gaji tanpa mengira harga semasa. Target tempoh disimpan pula minimum 5 tahun. Aku mula melabur sejak pertengahan tahun 2014 dengan membuat pinjaman bank sebab ketika tu untuk menjadi dealer kita perlu membeli stock emas minimum RM20k.. Kelebihan dengan teknik cost averaging ni, kita tidak begitu menampung penyusutan emas yang terlalu banyak(andai berlaku) jika dibandingkan dengan pembelian secara lump sum. Misalanya berlaku penurunan dari bulan ke bulan iaitu dari Januari hingga disember 2013, maka kerugian kejatuhan nilai emas dapat di minimakan berbanding jika membeli sekaligus di bulan Januari.


Namun ada juga segelintir pelabur baru yang ada lebihan duit tergesa-gesa untuk membeli emas sekaligus. Saya kerap menasihati beberapa orang rakan untuk menuntut ilmu tentang gold dahulu sebelum melabur. Perlu pengetahuan untuk memahami pergerakan graf di chart. Bagi mereka yang biasa dengan forex, agak mudah untuk membaca pergerakan gold terutama pada Daily timeframe. Bagaimanapun ada segelintir yang tidak bersetuju dengan alasan membeli emas tidak akan rugi kerana precious metal ni sentiasa akan naik harga. Memang betul, untuk jangka masa panjang harga emas akan berada dalam keadaan bullish trend, namun ada ketikanya emas akan menyusut jauh seperti yang dialami pada tahun 2013 sehinggalah sekarang. Seorang pelabur yang bijak, akan sentiasa membeli pada harga serendah yang boleh untuk meminimumkan kos dan memaksimumkan keuntungan.

Teknik Gadaian

Teknik mengumpul emas kedua ini dari awal lagi aku dah guna untuk tambah simpanan emas. Kalau dulu hanya agrobank sahaja yang menerimateknik mengumpul emas emas pelaburan dari public gold ini. Boleh juga di gadai di arrahnu sendiri. Tetapi sekarang teknik ini lebih mudah kerana Public Gold sendiri mula menerima gadaian untuk produk emasnya sendiri. Untuk mengaplikasikan teknik gadaian, kita perlu mempunyai disiplin yang kuat. Jika tidak wang gadaian yang diterima silap gaya boleh habis sebelum sempat membeli emas. Kaedah asal adalah gadai kemudian beli emas baru kemudian jual emas baru untuk sedikit keuntungan dan tebus kembali emas yang di gadai.

Namun doktrin aku sedikit berlainan, mula-mula aku gadai, beli emas baru dengan semua duit gadaian, kemudian selama 6 bulan bayar sikit-sikit duit gadaian emas dengan duit gaji dan akhir sekali selepas 6 bulan kos gadaian habis bayar dan pergi bank ambil balik emas. Dengan itu jumlah emas aku boleh bertambah antara 20% ke 30% setahun. Mungkin sifat pelaburan emas aku ni nak simpan 20 tahun kot. Dan sekarang ni rasa sayang pulak nak jual emas tu. Cadangnya emas tu nak bagi kat anak-anak bila depa besar nanti ataupun beli tanah dengan emas kemudian buat pusaka kat anak-anak…hehehe jauhnya pandangan aku.

Pelbagai Teknik Pelaburan Emas

Sebenarnya ada banyak lagi teknik pelaburan emas. Tapi jiwa raga aku ni serasi dengan 2 kaedah di atas. Sebab dengan strategi tu tak banyak sangat makan kos. Nak beli sekaligus banyak-banyak memang tak termampu. First dulu buat loan sebab nak dapat status dealer tu perlu pembelian dengan jumlah yang besar. Tapi sekarang nak buat loan memang rasa macam tak berani memandangkan ekonomi semakin malap dan kos barangan semakin naik nanti tak cukup pulak duit nak bagi keluarga makan.

Pelaburan Emas pelaburan yang selamat

Bagi aku pelaburan emas adalah satu pelaburan yang selamat. Demand sentiasa ada. kalau ekonomi hancur sekalipun nilai emas tetap ada untuk terus survive. Cuma satu-satunya risiko adalah kehilangan emas. Yang ini susah nak cakap lah, nasihatnya jagalah emas anda tu dengan baik. Simpan di tempat yang selamat mungkin anda dan isteri sahaja yang tahu. So selamat beremas!!

(Visited 769 times, 1 visits today)
  • siapa yang ada modal tu..boleh beli emas untuk pelaburan masa hadapan..

  • aku tahu beli aje.

    jualnya belum lagi aje. haha

  • Akak saye asyik suruh beli emas je..Aduh fenin2..yela duit pun xde acano nak beli emas oii..hahah

  • >
    %d bloggers like this: