Subscribe untuk menerima post terkini dari OlaOli.com

 

First name

 

E-mail address

 

Smartphone satu keperluan

Sebelum Smartphone satu keperluan

Zaman hamba mula-mula belajar kat UiTM dulu lebih  kurang tahun 2000-2003 mula panas dengan telefon bimbit 3210 nokia. Banyak lagi pengeluar-pengeluar brand telefon bimbit masa tu seperti sagem, vodafone,  alcatel, motorola dan beberapa yang lain. Zaman tu iphone tak wujud lagi. Samsung masih belum dikenali sangat. Yang glamer adalah product dari Nokia. 3210, 3310, butterfly memang jadi kegilaan remaja di IPTA masa tu. Kalau ada telefon bimbit rasa bangga sangat dah. Namun pada aku ketika zaman tu telefon bimbit bukanlah satu keperluan melainkan ianya hanya kehendak. Sebab ketika itu terlalu banyak telefon awam di merata tempat. Misalnya kat kolej aku ada sampai 8 buah telefon awam yang berfungsi dengan baik.smartphone satu keperluan

Smartphone untuk keperluan

Tapi zaman sekarang dah berubah. Kalau dulu keperluan hidup kita hanya berurusan dengan mesej dan call. Kalau ada assignment atau persoalan pada lecturer semuanya dilakukan secara manual. Jumpa terus lecturer tanya. Sekarang dah ada banyak perubahan. La ni aku sambung belajar, sebarang persoalan boleh diajukan dalam group telegram atau whassapp. Kengkadang kalau ada rujukan yang perlu dapat pengesahan supervisor boleh tangkap gambar send masuk dalam group whassapp. Tak payah lagi nak menelefon atau mengadap beliau. Semua applikasi ni hanya boleh didapati dalam sebuah smartphone. Dalam telefon bimbit biasa memang taklah.

smartphone satu keperluanSemakin hari semakin banyak data yang kita simpan. Kalau setiap kali nak save ke dalam laptop atau PC memang agak leceh. Jadi smartphone merupakan keperluan kepada kita sebab yang terkini ada smartphone yang menyediakan ruang built-in sehingga 128gb.

Dalam tempoh 8 tahun, harga smartphone semakin murah. Teknologi pulak semakin canggih dan terkini. Smartphone generasi sekarang ni sampai boleh guna untuk tujuan perubatan seperti memeriksa tekanan darah dan denyutan nadi. Lebih hebat boleh digunakan sebagai medium pemasaran dan transaksi jual beli berbeza dengan generasi awal dahulu.

Namun tidak semua orang mempunyai keperluan yang sama. Kalau lah untuk anak-anak, rasanya tidak perlulah disediakan smartphone, mencukupi sekadar telefon bimbit biasa untuk keperluan berhubung dengan ibu bapa jika perlu. Lagipun banyak keburukan dari kebaikan jika anak-anak yang masih bersekolah diberikan smartphone yang canggih. Kalau ingin melayari internet kita boleh sediakan je sebuah PC khas letak kat ruang tamu supaya senang dipantau.

Harga Smartphone

Kalau 6-7 tahun yang lepas harga smartphone adalah sangat mahal. Lagipun ketika itu hanya beberapa syarikat yang menguasai pasaran seperti Apple, Samsung, Blackberry dan motorola. Kemudian sejak 3-4 tahun kebelakangan ini, sudah semakin banyak syarikat-syarikat pengeluar smartphone yang muncul terutama dari China. Teknologi juga tidak begitu berbeza dari syarikat gergasi yang lain. Kebaikan pada kita ialah apabila semakin banyak pengeluar maka harga smartphone juga semakin turun kerana berlakunya persaingan. Lagi pula bila pengeluar-pengeluar produk smartphone menghasilkan smartphone mampu milik yang disasarkan kepada golongan yang berpendapatan rendah. Walaupun spec yang dihasilkan lebih rendah, tapi ia masih boleh digunakan untuk pelbagai fungsi.smartphone satu keperluan

Smartphone hamba?

Smartphone hamba ni dulu gah tapi sekarang dimakan usia..macam manapun performance masih ok dan boleh berfungsi dengan baik dan bergaya. Tapi disebabkan model lama maka ada beberapa keperluan terkini yang ‘beliau’ kurang mampu untuk lakukan. Atas sebab sebab tertentu terpaksalah hamba mencari sebuah smartphone sebagai penemannya untuk bersama-sama menghambakan diri kepada hamba. Nanti khas untuk ‘beliau’ hamba nak buat satu posting khas untuk mengenangkan ‘jasanya’ hehehe..

 

(Visited 106 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
share
1 Response

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Facebook
Google+
http://olaoli.com/smartphone-satu-keperluan">
Instagram