Category: Fotografi

Gambar sunset di pantai

Gambar sunset di pantai

Hujung-hujung minggu adalah masa lapang di mana jika ada ruang aku akan melayan hobi-hobi. Macam yang dah diceritakan di post tahun lepas, aku ni banyak hobi. Semua hobi tu memang kesukaan aku untuk mengisi masa lapang. Samaada hobi itu bersama kawan, atau bersama keluarga ataupun bersendirian. Minggu lepas aku ambil gambar sunset di pantai bersama isteri. Tinggal anak kat rumah dengan pengasuh, time papa n mama berdating sambil layan hobi. Ok sebelum tu ini ialah senarai hobi-hobi aku:

  1. pasang mokit
  2. memancing
  3. main kereta kontrol dengan anak-anak
  4. layan dslr
  5. game dota2

Antara 5 tu, yang paling kerap adalah Dota 2 sebab main kat bilik je. Kalau tak dapat keluar rumah(disebabkan hujan atau apa2 yang lain) maka aku akan hadap dota 2 je. Keduanya ialah pasang mokit. Yang ini sekali aku hadap start dari asar sampai ke maghrib la. Pasang mokit ni rasa kusyuk tak perasan dah berjam-jam.

Tangkap gambar sunset di pantai

Hujung minggu lepas aku pergi ke pantai untuk ambil gambar sunset. Agak lama dah dslr aku tak beraksi dan hanya menghabiskan masa lapang di dalam dry box. Bila dah lama tak main ni rasa macam lupa-lupa sikit setting yang sesuai. Terpaksalah try and error semula. Isteri pun terbuka hati melayan kehendak aku(meneman) ke pantai.

Seperti biasa D7000 dan D3000 akan adalah gear yang aku ada. Isteri guna D3000 dan aku guna D7000. Sampai pantai dalam pukul 5.00 petang dan singgah kedai minum petang dulu sementara nak tunggu sunset. Seperti biasa pantai kat sini tak ramai sangat orang, jadi agak mudah nak setting tripod dan dslr. Aku ni jenis pemalu, ada rasa segan bila usung dslr dan tripod kat tengah-tengah orang ramai. Taktaulah kenapa.

Kelengkapan untuk ambil gambar sunset di pantai

Selain D7000 dan D3000, aku menggunakan beberapa alatan lain yang agak penting. Pertamanya filter jenama cokin. Filter yang aku biasa guna untuk shoot pemandangan ni biasanya yang biru untuk menampakan kebiruan langit dan warna merah untuk menampakkan kekuatan sinaran matahari terbenam.

gambar sunset di pantai

Kemudian semestinya adalah tripod. Tripod ni penting untuk mengelak gegaran masa tekan shutter. Selain tu sebab lain nak elak gambar senget sebab kadang-kadang tangan kita menggeletar. Last sekali adalah remote untuk trigger. Biasanya bila guna liveview bersama remote ia akan lebih memudahkan berbanding tekan shutter button sendiri. Lagipun untuk ambil gambar sunset sebaiknya menggunakan live-view untuk menghindari kerosakan mata kerana melihat secara terus sinaran cahaya matahari.

Software edit gambar

Software yang aku guna adalah Aperture yang di beli dari Apple apps store. Sebelum tu aku ada guna lightroom 4. Apa yang dapat aku bandingkan adalah penggunaan Aperture lebih mudah dari lightroom 4. Dari segi harga pun tak banyak beza.

Bagi orang yang tak berapa cekap dan bijak macam aku ni, lebih baik pilih yang mudah. Kalau photoshop lagilah aku fail.

Gambar pemandangan sunset di pantai

Hampir pukul 7.30 baru lah bergerak pulang ke rumah. Tapi perjalanan tak jauh pun sekitar 20-30 minit je. Ok kat bawah aku attach gambar dari aku yang tak pro..

gambar sunset di pantai

gambar sunset di pantai

gambar sunset di pantai

gambar sunset di pantai

gambar sunset di pantai

Gambar isteri yang nak pose jugak

gambar sunset di pantai

ni gambar masa matahari terang lagi dalam pukul 5 begitu

gambar sunset di pantai

ni gambar dari tempat yang berbeza

gambar sunset di pantai

 

Jenis-jenis lens dslr yang ada dipasaran

Jenis-jenis lens dslr yang ada dipasaran

Jenis-jenis lens dslr

Saya salah seorang pencinta dslr walaupun skil tak sehebat manapun. Sejak zaman belajar di UiTM lagi dah berminat sangat dengan dslr. Zaman tu tak ramai orang yang mampu beli dslr, malah nak beli kamera biasa pun sudah dianggap hebat. Tapi saya agak beruntung sebab secara kebetulan pernah serumah dengan rakan dari course fotografi dan pengimejan. Jadi selalulah pegang dan belek-belek berpeluang sesekali snap gambar. Pernah juga ikut dia pergi studio UiTM untuk sesi fotografi dengan model. Semua tu dikira macam assignment yang perlu student siapkan. Bertambahlah minat bercita-cita untuk memiliki dslr sendiri seperti yang pernah saya cerita dalam post terdahulu.

Tapi kali ni apa yang nak saya ceritakan adalah jenis-jenis lens dslr yang ada di pasaran dan biasa digunakan oleh orang ramai. Saya hanya memiliki sebahagian sahaja dan itupun kebanyakannya adalah dari third party seperti tamron dan tokina.

Kit Lens

Kit lens ni adalah lens basic atau asas yang biasanya didapati dalam satu harga ketika membeli dslr. Kalau nikon, kit lens nya adalah 18-55mm dan 18-105mm. Kebiasanya bagi beginner yang baru first time guna dslr, kit lens pun dah cukup dan memadai. Cuba pakai dan belajar dulu dengan kit lens sampai khatam sebelum cari dan beli lens yang lain. Namun bila anda sudah merasakan kekurangan kit lens berdasarkan keperluan anda, ketika tu memang perlu cari lens yang sesuai. Andai saya seorang yang berminat dengan sport dan burung, memang kit lens tak membantu untuk saya dapatkan gambar yang menarik.

Jenis-jenis lens dslr
nikor 18-55mm

Prime lens

Prime lens atau fixed lens ni adalah lens yang hanya mempunyai satu focal length sahaja. Kita tak boleh nak zoom dengan lens ni. Namun kebiasaanya lens ini memiliki aperture yang besar sehingga F1.4 dan 1.8. Dengan saiz aperture yang besar ni kita boleh tangkap gambar dalam keadaan gelap. Pilihan yang ada adalah 35mm, 50mm, 85mm dan beberapa focal length yang lain. Kelebihan lens ini adalah untuk mendapatkan gambar yang tajam/sharp dan menghasilkan bokeh yang lebih cantik dan menarik. Prime lens kebanyakan digunakan untuk tujuan potrait. Saya sendiri menggunakan nikor 35mm 1.8g dan 50mm.

Jenis-jenis lens dslr
50mm

Wide angle lens

Lens yang ketiga ini adalah lens yang boleh mendapatkan sudut lebih luas. Selain untuk landskap lens ini kerap juga digunakan oleh forografer perkahwinan apabila ingin mendapatkan gambar subjek dan background kat kawasan yang sempit seperti dalam rumah atau dalam bilik. Hasilnya subjek kelihatan kecil dan bilik seolah-olah sangat luas dan kita boleh shot gambar pada jarak yang dekat. Pilihan yang ada seperti Tamron 10-24mm, sigma 10-20mm dan saya sendiri menggunakan Tokina 11-16mm.

Jenis-jenis lens dslr
Tokina 14-20mm
Macro lens

Lens ni dicipta untuk shot gambar closeup untuk subjek yang sangat kecil seperti lalat, nyamuk dan serangga. Hasil dengan lens ini sehingga kita akan dapat gambar jelas mata seekor nyamuk. Kelebihannya adalah minimum length yang sangat pendek. Jika lens lain-lain kita tidak boleh terlalu hampir dengan subjek. Kalau terlalu hampir lens tak boleh nak fokus dan kita perlu berganjak kebelakang. Saya tidak memiliki lens ini dan antara yang terkenal adalah tamron 90mm  F 2.8 dan sigma 90mm F2.8.

Jenis-jenis lens dslr
Sigma 105mm
Fisheye lens

Ini merupakan lens yang sesuai untuk seseorang yang kreatif dan mahukan kelainan. Sebab itu tidak ramai orang yang memiliki lens fisheye. Hasil shot dari lens ini akan kelihatan berbentuk melengkung dan sedikit bulat sesuai dengan namanya ‘mata ikan’. Pengeluar terkenal untuk kategori lens ini adalah Samyang.

Jenis-jenis lens dslr

Telephoto/zoom lens

Lens ini adalah lens yang membolehkan kita shot pada jarak yang jauh tanpa disedari oleh subjek. Biasanya digunakan oleh fotografer untuk shot sport seperti bola sepak, hoki, olahraga dan lain-lain sukan lagi. Lens ni juga adalah pilihan untuk shot gambar haiwan seperti burung dan haiwan liar. Takkan kita nak guna prime atau macro lens kot nak tangkap gambar muka singa. Dengan lens sekali kena kunyah dengan singa. Length tele lens ni ada yang sampai 1000mm. Boleh digunakan untuk shot gambar bulan.

Jenis-jenis lens dslr

Jenis-jenis lens dslr ni sahajalah yang saya tahu dan setengahnya ada dalam dry kabinet tersimpan dengan baik. Sebab kalau kita guna dslr sebagai hobi maka ianya pasti jarang digunakan. Mungkin sebulan 2-3 kali je beraksi. Atas sebab itu kita perlukan satu tempat yang kering dan jauh dari kelembapan bagi mengelakkan lens dari terkena kulat yang bukan sikit kos untuk membaiki semula.

Kesimpulan

Harga lens tidak terlalu murah dan paling murah pun tetap beratus harganya. Elakkan jadi sesetangah orang yang memasang cita-cita untuk memiliki semua jenis lens. Padahal kit lens pun tak habis explore lagi. Nasihat saya bila dah dapat sesuatu jenis lens tu pastikan anda gunakan sehabis-habisnya untuk mengenalpasti kelemahan yang menjadi sebab anda perlu lens yang lain. Elakkan pembaziran tatkalan negara yang tengah mengalami kemuraman ekonomi ni…eh kenapa pulak aku cerita pasal ekonomi ni..


[wdps id=”1″]

Kamera DSLR semakin mendapat sambutan

Kamera DSLR semakin mendapat sambutan

Kamera DSLR

Sejak 3-4 tahun ni kamera dslr dah semakin mendapat sambutan terutama dikalangan muda mudi. Kalau 10 tahun yang lepas, agak asing nak melihat individu memiliki dslr sendiri. Kalau ada pun dikalangan fotografer je atau budak-budak universiti yang ambil kos berkaitan. Itupun kengkadang ada yang menyewa atau meminjam orang lain punye sebab memang mahal harganya di zaman tu. Sesekali dapat pinjam member punye dslr snap gambar bukan main seronok lagi.  Masa tu dah ada perasaan nak membazir duit untuk beli dslr, tapi mengenangkan duit yang ada adalah untuk makan dan belajar, so tanamkan dulu niat murni tu. Harga kamera dslr masa tu kalau D40 tu pun dah berharga RM2700. Belum lagi lens.

Impian Jadi Kenyataan

Bila aku bekerja gaji di bulan yang ketiga dah terpikir untuk beli dslr. Tapi sekali lagi aku hold dulu, sebab

kamera dslr
Nikon D3000 adalah basic dan sesuai untuk mereka yang baru hendak bermula dengan DSLR

rankingkeutamaan adalah selain menanggung keluarga adalah memiliki kereta, kawin dan beli rumah. Kalau 3 rank utama ni tak tercapai no handphone, no dslr, and no benda-benda merapu yang lain. Akhirnya selepas 4 tahun baru lah aku berlebih sikit duit untuk membeli first dslr iaitu D3000 khas untuk beginner. So lepas dapat dslr tu, hari-hari takde kerja lain asyik membelek dslr je. Tangkap gambar sana tangkap gambar sini. Isteri ngan anaklah menjadi mangsa model aku hari-hari. Memang dah macam jakun.Lepas setahun, aku mula rasa macam ada banyak kekurangan pada D3000 ni. Memang sebelum beli, ada member nasihatkan jangan beli beginner level. Namun ketika tu budget tak banyak mana so grab je D3000. Bila tak puas hati aku buat pembentangan pada menteri kewangan(isteri) untuk luluskan pembelian dslr kedua. Di sebabkan PR aku yang awesome, berjaya juga dapat kelulusan dan D7000 adalah hasilnya.

 

D3000 vs D7000

kamera dslr
Nikon D7000

Antara kedua-dua dslr ni memang banyak perbezaan. D3000 terlalu basic berbanding D7000. Namun kedua-duanya adalah DX crop dslr. Nak beli FX tak mampu le teman. Walaupun ramai otai-otai dslr menyatakan skill lebih penting dari spec gear, tapi aku menyatakan dengan gear(dslr) yang baik di tambah dengan skill maka gambar yang terhasil lebih menarik. Hahaha..ni kalau otai bace ni kena sound aku ni. Hari ahad, kalau tak memancing biasanya aku akan outing bersama 2-3 orang rakan pergi ke pantai, pasar malam, ke tepi hutan dan beberapa tempat. Sesekali kami outing malam pergi dok main light trail kat tepi-tepi jalan. Masa mula-mula memang kerap la, tapi dah 3-4 tahun ni kurang dah sikit aktiviti tu sebab dah bertambah komitmen(anak makin ramai).

Fotografer Wedding

Ya aku pernah buat bisnes ni sekejap. Seingat aku ada 6 kali job sebagai fotografer orang kawin aku ambil. Asalnya bukan terpikir pun nak bisnes tu, ia terjadi secara tidak dirancang. Masa seorang sepupu kawin, masa tu time school holiday so semua fotografer dah full booking. Dia nampak aku duk usung sana sini dslr, terus dia mintak aku jadi fotografer. Dah kesian aku on je la tapi aku tak janjikan gambar tu lawa. Sebab tak berapa confident dan rasa malu-malu, aku minta 2 orang member outing join aku. Dari situ la mulanya aku ambil job wedding fotografer ni. Tapi tak lama sebab aku tak minat buat kerja tu dan tidak menguntungkan sangat.

Lens Dslr

Ada beberapa lens dalam simpanan aku. Tapi dalam banyak-banyak lens, 50mm prime lens lah  menjadi faveret aku walaupun itulah lens termurah yang aku beli. Sebabnya aku ni minat ambil gambar potrait. Gambar anak, gambar isteri dan keluarga berlambak dalam laptop dan semuanya dari jasa 50mm. Hasil bokehnya yang creampie tu menjadi kesukaan aku. Kalau lens yang lain jarang-jarang aku guna. Sesekali aku guna 11-16mm untuk ambil landskap. Paling kesian Tamron 90mm micro yang jarang beroperasi. Rasa macam nak jual balik pun ada.

Next time aku nak buat post pasal lens pulak. Aku ni suka cerita benda-benda hobi ni. Terutama kalau melibatkan hobi aku sendiri hehehe.. Jangan korang kata aku ni belagak ke ape, just berkongsi hobi dan mungkin hobi kita pun sama.

 

>
Ada masalah mari kita sembang