Cara menurunkan kolestrol disebabkan pemakanan tidak sihat

Posted on 3 min read 593 views

Cara menurunkan kolestrol

Sebelum ni olaoli.com berkongsi pengalaman berkaitan dengan cara mengurang atau mengubati gastrik, kali ni nak dikongsikan pula tentang bagaimana pengalaman sendiri cara menurunkan kolestrol yang tinggi dalam darah. Tahun 2012 adalah first time dalam hidup check kolestrol kat klinik. Ketika itu berat aku mencapai 95kg. Kebetulan bawa isteri mengandung untuk scan. Bacaan yang keluar adalah 9.2! Doktor menerangkan bacaan begitu adalah sangat berbahaya kerana maximum bacaan yang selamat adalah 5.2mg/dl. Kaget sekejap dengar, tapi dengan tersengihnye aku cakap “saya rasa sihat je”. Dengan tersengih juga tapi pedas “sebab awak masih muda, tapi dalam tempoh 5 tahun kalau berterusan kemungkinan besar kena darah tinggi”..Terlopong… masa tu terus teringat ibu bapa aku pengidap darah tinggi. Arwah bapa aku meninggal selepas kene major strok kali ke dua. Kali pertama lumpuh sebelah badan.

Menurunkan kolestrol

Pinitcara menurunkan kolestrol
Selepas tu memang hati dah rasa tak best. Selama ni duk makan sesuka hati je. Padahal masa tu memang teruk sakit gastrik. Mula dari hari tu selalu je bila keluar ngan kawan-kawan aku akan bawak topik pasal kolestrol. Kena pulak berkawan dengan orang yang lebih berusia, so memang mereka ni agak berpengetahuan jugak berkaitan dengan kesihatan. Banyaklah pendapat dan nasihat yang mereka beri untuk aku amalkan. Dari aspek pemakanan memang agak sukar untuk diterima oleh seorang pelahap seperti aku. Namun ada beberapa tips yang ‘mampu’ aku ikut dan alhamdulillah sangat berkesan dalam mencari cara menurunkan kolestrol dan dalam masa yang sama mengubati gastrik. Tips yang diberi ni dari pengalaman sendiri sahaja sebab punca kolestrol aku tinggi hanya faktor pemakanan sebab aku bukan perokok, pengambilan alkohol atau masalah hati.

Tips pertama cara menurunkan kolestrol

Pinitcara menurunka kolestrol
Gambar hiasan

Pokok pangkalnya adalah pemakanan. Namun cara menurunkan kolestrol dalam jangka yang lebih cepat yang sedia tinggi memerlukan kaedah yang tepat. Pertama seperti yang korang tau dalam merawat gastrik, aku mengambil herbalife. Dengan pengambilan herbalife bermakna dia membantu ‘mengurangkan’ masuk nya LDL dalam badan. Biasanya sehari 2 kali pengambilan herbalife. Sarapan pagi dan makan malam. Tengahari ambil nasi dengan jumlah yang sederhana. Lauk pun yang rebus-rebus je dan disediakan oleh isteri. Kadang-kadang malam aku makan nasi juga tapi seleweat-lewatnya pukul 6 petang. Boleh dikatakan dalam tempoh rawatan gastrik dan menurunkan kolestrol ratio makan di rumah dengan makan di kedai adalah 1:20. Makanan berminyak, pedas, kari dan yang berlemak dihindarkan. Ayam mungkin 3-4 hari sekali je makan. Yang lainya adalah ikan.

Pinitfood reduce kolestrol

Tips kedua cara menurunkan kolestrol

Bersukan. Bersukan yang dimaksudkan bukan jadi pemain bola sepak negeri ke ape ke, just buat aktiviti yang boleh mengeluarkan peluh seperti jogging ke, main kejar-kejar dengan anak bini ke, atau pun bertukang buat kerusi. Yang penting aktiviti tu dibuat berterusan sekurang-kurangnya 2 hari sekali. Ia boleh membantu kita membakar lemak-lemak kat badan. Dan yang bestnya dengan pengambilan herbalife, disamping aktiviti fizikal dia membantu juga menurunkan berat badan. Dalam masa lebih kurang sebulan sahaja aku dapat menurunkan 14 kg berat badan.

Tips ketiga cara menurunkan kolestrol

Pinitcara menurunkan kolestrol
Dan yang terakhir adalah minyak ikan. Ya minyak ikan umpama supplement wajib sehingga kini. Setiap hari aku akan telan sebijik. Biasanya 2 jam selepas makan tengahari. Minyak ikan ini sangat berguna untuk menurunkan trigliserida dan kolesterol. korang tau tak apa itu trigliserida? Ia adalah salah satu jenis lemak yang berada dalam badan manusia seperti kolestrol. Cuma kolestrol dia terletak kat dalam pembuluh darah tapi trigliserida ni dia akan berada di bawah kulit manusia. Kedua-duanya berbahaya kepada kesihatan manusia. Jadi minyak ikan yang membekalkan omega 3 ni pada aku adalah sangat berkesan. malah ketika ini walaupun dah stop[ pengambilan herbalife, namun kolestrol aku terkawal dan berada di tahap yang selamat.

Kesimpulan

Lebih kurang 6 bulan dari mula berdiet disebabkan gastrik, ingin menurunkan berat badan dan menurunkan kolestrol, bila pegi check kat klinik yang sama, bacaan nya adalah 2.57mg/dl. Penurunan yang agak jauh. Doktor pun terkejut masa tu bila tengok aku yang ‘mengecil’. Sehingga kini kolestrol aku pun hanya sekitar 3.00-4.00mg/dl. Di harapkan pengalaman ni dapat membantu anda yang mengalami kolestrol yang tinggi dalam darah. Namun ingin diingatkan tips yang aku beri ni adalah kerana aku tidak merokok dan tidak mengambil alkohol serta tidak ada masalah hati. Jika anda jika mengalami kolestrol tinggi di sebabkan aktiviti yang aku tak lakukan, mungkin tips ini tidak berkesan.

First time bina pc sendiri
​Selepas 2 bulan mendiamkan diri akhirnya hari ni teman berminat untuk menghasilkan satu post. Blog ni dah bersarang dan berlabah-labah penuh satu blog. Kemanakah teman pergi selama ini?? tak
Negara ku Malaysia – kenapa kelihatan semakin tenat?
​​Malaysia baru
​Malaysia Baru... Slogan yang muncul apabila pemerintahan Malaysia bertukar tangan.  9 May 2018..Satu tarikh bersejarah buat pertama kali sejak Malaysia
Balik Kampung….
Airport Balik ke PenangPost kali ini adalah berkaitan dengan trip balik kampung selama sebulan. Cuti sekolah dah bermula so kita balik kampung. Kampung teman di Teluk Intan Perak. Isteri teman orang Alor
Poket di keringkan oleh DIY
​DIY. Selalu kita dengar word DIY. Mula-mula dulu tak berapa paham sangat sebab ingatkan nama kedai tu sesaje letak nama DIY. Rupa-rupanya ia adalah singkatan dari Do It Yourself. Kedai DIY
Pengalaman nyawa dihujung tanduk
en
5 langkah bina blog self-hosted
​Langkah-langkah membina blog
​Post ni nak dikongsikan dengan mereka-mereka yang nak buat blog tapi taktau cara nak buat. Sesetengah orang sanggup mengupah orang lain setupkan blog yang
4 jenis hutang punca masalah kewangan
​Hi, selamat malam kepada pembaca olaoli.com. Post hari ini nak sentuh tentang 4 perkara yang menjahanamkan kewangan anda. Sebenarnya ada lagi, tapi 4 inilah yang paling banyak dialami

 

(Visited 200 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
Piniterror
    • sekurang-kurangnya buat kerja potong rumput atau tanam pokok bunga pun oka juga

  • pemakanan dan gaya hidup memang faktor utama… selain faktor genetik………jenis kalau suka lepak mamak tengah malam, balun roti canai.. itu memang penyumbang terbesar

    • memanglah bro, kalau malam-malam terasa lapar, start kereta lepak kedai mamaklah ceritanya

  • >
    Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
    error

    Enjoy this blog? Please spread the word :)