Sempena program mini karnival JPJ

Posted on 3 min read 600 views

Sempena program mini karnival JPJ

Hari ni sempena cuti hari sabtu, aku bawa isteri dan 2 orang anak pergi ke mini karnival JPJ yang jaraknya cuma 10 minit sahaja dari rumah. 4 orang anak tak ikut, sorang sebab masih baby, dan 3 orang lagi malas nak ikut. Taktau la sebab apa taknak ikut, sebab biasanya kalau aku nak pegi kedai pun semua melompat nak ikut. Tapi bagus juga volunteer taknak ikut sebab orang terlalu ramai di karnival tu, agak susah nak bawak 5 orang budak. So tinggallah dengan orang gaji.

Pinitmini karnival jpj
Kiosk produk tempatan

Kalau ikutkan inilah kali pertama diadakan karnival oleh JPJ di ditempat aku ni. Kalau karnival anjuran Polis, bomba atau hospital, memang dah beberapa kali diadakan. So bila dah banyak kali takdalah excited nak pergi. Tapi ini disebabkan first time karnival oleh JPJ, nak tau juga macam mana rupanya dan apa yang ada disana.

Aktiviti di mini karnival JPJ

Seperti karnival-karnival anjuran polis dan bomba, tidak banyak bezanya. Kebanyakannya hampir sama, bermula dengan perasmian pesuruhjaya tinggi JPJ kemudian diikutilah dengan program dan aktiviti dari pelbagai unit di kiosk masing-masing. Antaranya disediakan permainan untuk kanak-kanak, rawatan percuma pergigian, bahagian kesihatan yang menyediakan servis percuma untuk check tekanan darah, promosi lesen kenderaan dengan kos yang lebih rendah dan beberapa aktiviti yang lain.

Terdapat kiosk-kiosk yang menjual dan mempromosi produk-produk tempatan dan aks seperti kerepek, makanan berdasarkan coklat, sambal, perencah masakan, sos dan jeruk-jeruk. Dan tak lupa juga pameran dari Toyota dan Proton seperti Hilux, Saga, Inova dan Ertiga. Daya tarikan utama di kiosk-kiosk adalah cabutan bertuah. Cabutan bertuah sememangnya mendapat sambutan hangat pengunjung namun seperti biasa aku sejak kecik sampai ke besar kalau cabutan bertuah tak pernah bertuah.

Pinitmini karnival jpj
Kakak dan alang terjumpa kawan se tadika

Disebabkan panas terik yang melampau, air-air yang disediakan digerai-gerai memang menjadi tumpuan pengunjung untuk mendapat minuman segar dan sejuk. Maklumlah tengah panas-panas ditambah dengan jumlah pengunjung yang ramai…3 kali kami beli air sepanjang perjalanan menghabiskan satu pusingan karnival.  Sejam lebih gak kami nak lalu kat semua tempat di karnival tu. Kena pulak anak tersangkut bila ada pulak badutman buat persembahan belon kat situ. Ditarik dah tak jalan dah selagi tak dapat belon.

Pinitmini karnival jpj
Alang bersama Zuhid dan Alisya

Cabutan bertuah di mini karnival JPJ

Dalam banyak-banyak cabutan bertuah, yang paling best adalah yang disediakan oleh pihak JPJ sendiri. Cabutan bertuahnya adalah hadiah berupa 20 buah basikal dan 3 buah motorsikal honda wave. Namun seperti biasa nombor yang aku pegang memang tak pandai nak bertuah. Hanya melihat orang menyorong basikal dan motorsikal dengan tepukan dan sorakan huhu..kalaulah dapat wave tu…merempitlah aku dengan bini

 

Pendapat tentang mini karnival anjuran jpj

Bagi aku, penganjuran karnival ni pengisian dan aktivitinya tak banyak beza dari karnival anjuran agensi lain. Pameran-pameranya dari pihak-pihak yang sama juga. Apapun di karnival ini banyak pameran-pameran dari agensi kerajaan yang menyediakan maklumat-maklumat terkini seperti peluang bagi mereka yang ingin mencari pekerjaan terutama kepada pelajar-pelajar lepasan universiti.

Kemudian tak lepaskan peluang untuk bawak anak-anak tangkap gambar kat helicopter. Tapi helicopter tengah parkinglah. first time dapat tengok cockpit pilot heli ni. Walaupun ni helicopter kecik tapi boleh juling mata aku melihat betapa banyaknya meter kat depan pilot.

Pinitmini karnival jpj

 

Tapi…kan best kalau ada disediakan kaunter pembayaran saman dengan potongan 50% haha..aku ada saman jpj tak setel lagi nih..tapi nantilah aku bayar..

 

Perbezaan hdd, ssd biasa dengan M.2 ssd
First time bina pc sendiri
​Selepas 2 bulan mendiamkan diri akhirnya hari ni teman berminat untuk menghasilkan satu post. Blog ni dah bersarang dan berlabah-labah penuh satu blog. Kemanakah teman pergi selama ini?? tak
Negara ku Malaysia – kenapa kelihatan semakin tenat?
​​Malaysia baru
​Malaysia Baru... Slogan yang muncul apabila pemerintahan Malaysia bertukar tangan.  9 May 2018..Satu tarikh bersejarah buat pertama kali sejak Malaysia
Balik Kampung….
Airport Balik ke PenangPost kali ini adalah berkaitan dengan trip balik kampung selama sebulan. Cuti sekolah dah bermula so kita balik kampung. Kampung teman di Teluk Intan Perak. Isteri teman orang Alor
Poket di keringkan oleh DIY
​DIY. Selalu kita dengar word DIY. Mula-mula dulu tak berapa paham sangat sebab ingatkan nama kedai tu sesaje letak nama DIY. Rupa-rupanya ia adalah singkatan dari Do It Yourself. Kedai DIY
Pengalaman nyawa dihujung tanduk
en
5 langkah bina blog self-hosted
​Langkah-langkah membina blog
​Post ni nak dikongsikan dengan mereka-mereka yang nak buat blog tapi taktau cara nak buat. Sesetengah orang sanggup mengupah orang lain setupkan blog yang

 

(Visited 101 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
Piniterror
  • Best pameran ni… siap ada helikopter lagi..
    Paling best sekali dah tentu cabutan bertuah menang motorsikal..

    • ya tuan..bawa anak-anak memang best..banyak permaianan juga untuk mereka

  • anak-anak adalah insan yang paling suka sekali..

    kalau bab jalan-jalan begini..

  • >
    Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
    error

    Enjoy this blog? Please spread the word :)