Subscribe untuk menerima post terkini dari OlaOli.com

 

First name

 

E-mail address

 

Sempena program mini karnival JPJ

Sempena program mini karnival JPJ

Hari ni sempena cuti hari sabtu, aku bawa isteri dan 2 orang anak pergi ke mini karnival JPJ yang jaraknya cuma 10 minit sahaja dari rumah. 4 orang anak tak ikut, sorang sebab masih baby, dan 3 orang lagi malas nak ikut. Taktau la sebab apa taknak ikut, sebab biasanya kalau aku nak pegi kedai pun semua melompat nak ikut. Tapi bagus juga volunteer taknak ikut sebab orang terlalu ramai di karnival tu, agak susah nak bawak 5 orang budak. So tinggallah dengan orang gaji.

mini karnival jpj

Kiosk produk tempatan

Kalau ikutkan inilah kali pertama diadakan karnival oleh JPJ di ditempat aku ni. Kalau karnival anjuran Polis, bomba atau hospital, memang dah beberapa kali diadakan. So bila dah banyak kali takdalah excited nak pergi. Tapi ini disebabkan first time karnival oleh JPJ, nak tau juga macam mana rupanya dan apa yang ada disana.

Aktiviti di mini karnival JPJ

Seperti karnival-karnival anjuran polis dan bomba, tidak banyak bezanya. Kebanyakannya hampir sama, bermula dengan perasmian pesuruhjaya tinggi JPJ kemudian diikutilah dengan program dan aktiviti dari pelbagai unit di kiosk masing-masing. Antaranya disediakan permainan untuk kanak-kanak, rawatan percuma pergigian, bahagian kesihatan yang menyediakan servis percuma untuk check tekanan darah, promosi lesen kenderaan dengan kos yang lebih rendah dan beberapa aktiviti yang lain.

Terdapat kiosk-kiosk yang menjual dan mempromosi produk-produk tempatan dan aks seperti kerepek, makanan berdasarkan coklat, sambal, perencah masakan, sos dan jeruk-jeruk. Dan tak lupa juga pameran dari Toyota dan Proton seperti Hilux, Saga, Inova dan Ertiga. Daya tarikan utama di kiosk-kiosk adalah cabutan bertuah. Cabutan bertuah sememangnya mendapat sambutan hangat pengunjung namun seperti biasa aku sejak kecik sampai ke besar kalau cabutan bertuah tak pernah bertuah.

mini karnival jpj

Kakak dan alang terjumpa kawan se tadika

Disebabkan panas terik yang melampau, air-air yang disediakan digerai-gerai memang menjadi tumpuan pengunjung untuk mendapat minuman segar dan sejuk. Maklumlah tengah panas-panas ditambah dengan jumlah pengunjung yang ramai…3 kali kami beli air sepanjang perjalanan menghabiskan satu pusingan karnival.  Sejam lebih gak kami nak lalu kat semua tempat di karnival tu. Kena pulak anak tersangkut bila ada pulak badutman buat persembahan belon kat situ. Ditarik dah tak jalan dah selagi tak dapat belon.

mini karnival jpj

Alang bersama Zuhid dan Alisya

Cabutan bertuah di mini karnival JPJ

Dalam banyak-banyak cabutan bertuah, yang paling best adalah yang disediakan oleh pihak JPJ sendiri. Cabutan bertuahnya adalah hadiah berupa 20 buah basikal dan 3 buah motorsikal honda wave. Namun seperti biasa nombor yang aku pegang memang tak pandai nak bertuah. Hanya melihat orang menyorong basikal dan motorsikal dengan tepukan dan sorakan huhu..kalaulah dapat wave tu…merempitlah aku dengan bini

 

Pendapat tentang mini karnival anjuran jpj

Bagi aku, penganjuran karnival ni pengisian dan aktivitinya tak banyak beza dari karnival anjuran agensi lain. Pameran-pameranya dari pihak-pihak yang sama juga. Apapun di karnival ini banyak pameran-pameran dari agensi kerajaan yang menyediakan maklumat-maklumat terkini seperti peluang bagi mereka yang ingin mencari pekerjaan terutama kepada pelajar-pelajar lepasan universiti.

Kemudian tak lepaskan peluang untuk bawak anak-anak tangkap gambar kat helicopter. Tapi helicopter tengah parkinglah. first time dapat tengok cockpit pilot heli ni. Walaupun ni helicopter kecik tapi boleh juling mata aku melihat betapa banyaknya meter kat depan pilot.

mini karnival jpj

 

Tapi…kan best kalau ada disediakan kaunter pembayaran saman dengan potongan 50% haha..aku ada saman jpj tak setel lagi nih..tapi nantilah aku bayar..

 

Ketahui post paling popular di blog anda dengan Google Analytic
Post paling popular dengan Google analytic
 

Khas untuk blogger yang masih newbie, post ni aku nak share cara bagaimana nak tahu yang manakah post
Siswazah menganggur perkara biasa
Siswazah menganggur perkara biasa
Banyak kali dah kita dengar samaada di berita tv atau akhbar tentang beribu-ribu siswazah universiti yang menganggur. Malah ada yang menganggur lebih
Sikap penyewa yang tidak bertanggungjawab
Satu ketika dulu aku ada post satu artikel tentang perjanjian sewa rumah. Dalam post tu juga aku ada selitkan tentang rumah aku yang berjaya disewakan. Kalau tak baca lagi boleh
Blog pilihan terbaik olaoli 2017
Blog Pilihan Terbaik
Ya..kali ni aku nak 'membodek' blogger-blogger terkenal(dikenali ramai) kat dalam post aku ni. Dah setahun lebih aku berblogging dan lebih kurang 67 post setakat
Layan drama Korea di Astro On The Go
Sebulan dekat aku tak buat sebarang posting. Almaklumlah bulan syawal. Kekenyangan adalah perkara yang membuat mata menjadi mengantuk dan menghilangkan mood walaupun banyak idea yang
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Dah hari ke-6 baru aku post ucapan selamat hari raya aidifitri . Bila raya aku dah lupa segalanya. Cuma tau persiapan dan meraikan hari raya je. Sebalum hari raya memang satu ruang masa yang
Suka Main Game Dota 2 - game online
Ya kali ni buat julung-julung kalinya aku nak berkongsi hobi aku diperingkat tertinggi iaitu main game Dota 2. haha..hobi aku banyak, tapi belum setanding dengan minat dan sayangnya

 

(Visited 43 times, 1 visits today)
share
2 Responses

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge