Sempena program mini karnival JPJ - Olaoli.com

Subscribe untuk menerima post terkini dari OlaOli.com

 

First name

 

E-mail address

 

Sempena program mini karnival JPJ

Sempena program mini karnival JPJ

Hari ni sempena cuti hari sabtu, aku bawa isteri dan 2 orang anak pergi ke mini karnival JPJ yang jaraknya cuma 10 minit sahaja dari rumah. 4 orang anak tak ikut, sorang sebab masih baby, dan 3 orang lagi malas nak ikut. Taktau la sebab apa taknak ikut, sebab biasanya kalau aku nak pegi kedai pun semua melompat nak ikut. Tapi bagus juga volunteer taknak ikut sebab orang terlalu ramai di karnival tu, agak susah nak bawak 5 orang budak. So tinggallah dengan orang gaji.

mini karnival jpj

Kiosk produk tempatan

Kalau ikutkan inilah kali pertama diadakan karnival oleh JPJ di ditempat aku ni. Kalau karnival anjuran Polis, bomba atau hospital, memang dah beberapa kali diadakan. So bila dah banyak kali takdalah excited nak pergi. Tapi ini disebabkan first time karnival oleh JPJ, nak tau juga macam mana rupanya dan apa yang ada disana.

Aktiviti di mini karnival JPJ

Seperti karnival-karnival anjuran polis dan bomba, tidak banyak bezanya. Kebanyakannya hampir sama, bermula dengan perasmian pesuruhjaya tinggi JPJ kemudian diikutilah dengan program dan aktiviti dari pelbagai unit di kiosk masing-masing. Antaranya disediakan permainan untuk kanak-kanak, rawatan percuma pergigian, bahagian kesihatan yang menyediakan servis percuma untuk check tekanan darah, promosi lesen kenderaan dengan kos yang lebih rendah dan beberapa aktiviti yang lain.

Terdapat kiosk-kiosk yang menjual dan mempromosi produk-produk tempatan dan aks seperti kerepek, makanan berdasarkan coklat, sambal, perencah masakan, sos dan jeruk-jeruk. Dan tak lupa juga pameran dari Toyota dan Proton seperti Hilux, Saga, Inova dan Ertiga. Daya tarikan utama di kiosk-kiosk adalah cabutan bertuah. Cabutan bertuah sememangnya mendapat sambutan hangat pengunjung namun seperti biasa aku sejak kecik sampai ke besar kalau cabutan bertuah tak pernah bertuah.

mini karnival jpj

Kakak dan alang terjumpa kawan se tadika

Disebabkan panas terik yang melampau, air-air yang disediakan digerai-gerai memang menjadi tumpuan pengunjung untuk mendapat minuman segar dan sejuk. Maklumlah tengah panas-panas ditambah dengan jumlah pengunjung yang ramai…3 kali kami beli air sepanjang perjalanan menghabiskan satu pusingan karnival.  Sejam lebih gak kami nak lalu kat semua tempat di karnival tu. Kena pulak anak tersangkut bila ada pulak badutman buat persembahan belon kat situ. Ditarik dah tak jalan dah selagi tak dapat belon.

mini karnival jpj

Alang bersama Zuhid dan Alisya

Cabutan bertuah di mini karnival JPJ

Dalam banyak-banyak cabutan bertuah, yang paling best adalah yang disediakan oleh pihak JPJ sendiri. Cabutan bertuahnya adalah hadiah berupa 20 buah basikal dan 3 buah motorsikal honda wave. Namun seperti biasa nombor yang aku pegang memang tak pandai nak bertuah. Hanya melihat orang menyorong basikal dan motorsikal dengan tepukan dan sorakan huhu..kalaulah dapat wave tu…merempitlah aku dengan bini

 

Pendapat tentang mini karnival anjuran jpj

Bagi aku, penganjuran karnival ni pengisian dan aktivitinya tak banyak beza dari karnival anjuran agensi lain. Pameran-pameranya dari pihak-pihak yang sama juga. Apapun di karnival ini banyak pameran-pameran dari agensi kerajaan yang menyediakan maklumat-maklumat terkini seperti peluang bagi mereka yang ingin mencari pekerjaan terutama kepada pelajar-pelajar lepasan universiti.

Kemudian tak lepaskan peluang untuk bawak anak-anak tangkap gambar kat helicopter. Tapi helicopter tengah parkinglah. first time dapat tengok cockpit pilot heli ni. Walaupun ni helicopter kecik tapi boleh juling mata aku melihat betapa banyaknya meter kat depan pilot.

mini karnival jpj

 

Tapi…kan best kalau ada disediakan kaunter pembayaran saman dengan potongan 50% haha..aku ada saman jpj tak setel lagi nih..tapi nantilah aku bayar..

 

Gambar sunset di pantai
Hujung-hujung minggu adalah masa lapang di mana jika ada ruang aku akan melayan hobi-hobi. Macam yang dah diceritakan di post tahun lepas, aku ni banyak hobi. Semua hobi tu memang kesukaan aku
Beli kereta baru atau terpakai mana pilihan anda
 

Persoalan nak beli kereta baru atau terpakai banyak bermain kat kepala terutama orang-orang yang first time nak pakai kereta. Aku dulu pun begitu jugak. Setakat
Nak sewakan ikut bilik atau sebuah rumah?
Assalamualaikum apa khabar semua.

10 hari tanpa sebarang post, kali ni post berkaitan pendapat yang ingin aku kongsikan kepada tuan-tuan rumah yang hendak menyewakan rumah
Belanjawan 2018 berita gembira untuk kakitangan awam
Semenjak 4-5 hari ni semakin luas tersebar desus desas tentang berita gembira untuk kakitangan awam bersempena dengan pembentangan belanjawan 2018 oktober ini. Lebih
Theme untuk blog - Percuma atau Premium
Theme untuk blog - Percuma atau Premium
Theme percuma atau premium(beli). Mana jadi pilihan? untuk pengetahuan korang blog olaoli ni dibina pada bulan 1 tahun 2016. Sehingga sekarang
Tips post diindex dengan cepat di google
Tips post diindex dengan cepat di google
Kalu ikutkan dah lebih kurang 1 tahun 7 bulan aku berblogging di olaoli.com. Ni first time guna blog self-hosted menggunakan netkl. Alhamdulillah
Ciri-ciri suami yang bertanggungjawab
Ketahui ciri-ciri seorang suami yang bertanggungjawab
Setiap kaum hawa mengimpikan untuk dapat seorang suami yang bertanggungjawab dan penyayang. Begitu juga lelaki yang mahukan

 

(Visited 51 times, 1 visits today)
share
2 Responses

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge