Kekuatan menghadapi gelombang ke-3 Covid 19

Kekuatan menghadapi gelombang ke-3 Covid 19

Mampukah kita menghadapi gelombang ketiga Covid-19??

Mampu... tapi mengambil masa lebih lama dari gelombang sebelum ini.

Sehingga kini 21363 kes jangkitan berlaku menyebabkan kematian seramai 190 orang di Malaysia. Dijangka peningkatan jangkitan akan terus berlaku begitu juga dengan jumlah kematian. Angka 871 merupakan jumlah tertinggi jangkitan yang dikesan dalam sehari.

Walaupun kita mampu menghadapi gelombang ketiga ini, tapi ia tidak semudah ketika berdepan dengan gelombang pertama dan kedua.

Ekonomi negara akan semakin tertekan apabila semakin ramai rakyat dijangka akan kehilangan pekerjaan akibat dari ketidakkemampuan syarikat beroperasi penuh. Para peniaga kecil juga tidak boleh menjalankan perniagaan kerana kekurangan pelanggan disamping larangan membuka premis perniagaan di beberapa tempat/daerah.

Fronliner 'bertempur' untuk kali ketiga menentang Covid-19

Jika ada anak, ibu bapa atau sedara mara yang berada di barisan frontliner pasti kita diselubungi perasaan risau dan takut. Tapi Itulah hakikat yang perlu dihadapi kerana tanpa kumpulan frontliner ini pasti mustahil untuk mengatasi wabak Covid-19.

Bukan sahaja KKM malah penguatkasa udang-undang seperti Polis dan tentera juga tergolong dalam kumpulan frontliner ini. Sebab itulah ramai dikalangan frontliner ini juga dijangkiti wabak tersebut.

Orang awam/rakyat Malaysia perlu sentiasa memahami dan mengikuti garis SOP yang telah ditetapkan oleh KKM. Kita perlu bersama-sama membantu frontliner untuk mengekang wabak ini dari terus merebak dan mengorbankan lebih ramai rakyat Malaysia.

Gelombang covid ketiga lebih berbahaya

Bagi rakyat marhein seperti hamba, gelombang ketiga ini lebih menakutkan. Ia lebih dekat dengan hamba berbanding gelombang sebelumnya.

- bandar ini sebelum ini bebas tidak pernah ada jangkitan namun bermula akhir September secara drastik telah meningkat hingga 46 kes(waktu post ini ditulis).

- rakan sekerja isteri sekeluarga juga telah dijangkiti yang berjangkit dari suaminya(seorang anggota Polis)

- jangkitan juga berlaku di kalangan pekerja di pasar ikan yang biasanya menjadi tempat tumpuan orang ramai mendapatkan bekalan,

Apa yang perlu rakyat Malaysia lakukan....

Hanya satu sahaja selain berdoa kepada yang ESA iaitu sentiasa mematuhi SOP. Jangan pandang mudah wabak ini kerana ia berpotensi untuk membunuh anda. Sentiasa ingat pada anak-anak dan ornag tua yang berada dirumah. Mereka lebih berisiko jika dijangkiti kerana kurang daya tahan dan juga kepada yang mengalami masalah kesihatan.

(Visited 178 times, 1 visits today)
>
%d bloggers like this: