Images

Pengalaman nyawa dihujung tanduk

Pengalaman nyawa dihujung tanduk

Kali ni teman nak post teman ni berkisarkan tentang perkara paling penting kepada mana-mana makhluk Allah Taala di muka bumi ni iaitu nyawa. Semuanya ni berdasarkan pengalaman teman sendiri yang beberapa kali umpama nyawa dihujung tanduk. Dalam sejarah hidup teman sehingga kini, sudah 3 kali teman berdepan dengan situasi hidup dan mati. Tapi Allah sayangkan teman mahu teman teruskan hidup untuk berbuat kebaikan.

Ular Hitam

Teman nasihatkan kome supaya berhati-hati apabila berdepan dengan apa-apa jenis reptilia yang bernama ular.. Pengalaman ni berlaku pada tahun 1991 ketika teman berumur 9 tahun. Time tu keluarga teman akan berpindah rumah Jadi mak teman sibuk packing barang dan pindahkan barang ke ruang tamu rumah. Barang-barang tu akan di bawa dengan lori keesokan harinya ke rumah yang baru. Untuk malam tu tempat tidur teman berubah sebab katil semua dah dibuka dan disusun kat ruang tamu. Jadi teman ambik tilam dan baring kat ruang tamu dicelah-celah barang-barang rumah.

nyawa dihujung tanduk ular hitam

Masa terkebil-kebil nak tidur tu macam-macam la pulak berangannya... maklumlah budak. Duk pikir pindah rumah baru seronok sebab ada bilik sendiri. Tengah lali nak tidur tu terpandang seekor ular tedung hitam dibawah lehernya warna putih tengah panggungkan kepala betul-betul depan muke teman. Jarak mungkin lingkungan 3 jengkal begitu. Ular jenis ni kalau kat tempat teman ni dipanggil naga bore..ular ni jenis sembur. Time tu teman masih lagi terkebil-kebil dan tersedar hanya apabila ular tu bergerak-gerak.

Apa lagi teman melompat sambil menjerit ular. Terkejut satu rumah bangun. Mak teman cari ular tu tak jumpe. Kemudian mintak tolong jiran cari untuk bunuh... pun tak jumpe. Semua orang dah mula pikir yang teman ni mengigau. Teman pun hampir terpecaya yang teman ni mengigau. Tapi Allah Taala nak selamatkan nyawa kami ketika tulah ada pulak katak melompat-lompat(untuk pengetahuan kome rumah teman dulu kat tepi sungai setakat katak dalam rumah tu biase. rumah kampung..). Mase itu lah ular hitam tu tiba-tiba datang mengejar katak melompat. Barula mak teman nak percaya, akhirnya mati gak kena hentak dengan buluh. Sampai sekarang kome oi..walaupun dah 27 tahun berlalu bila ingatkan balik bulu roma teman jadi tegak

Lemas di Sungai Perak Teluk Rubiah

Kali kedua ni teman berdepan dengan situasi yang cemas bila lemas kat sungai. Tahun 1998 bulan Ramadhan masih segar kat ingatan walau dah 20 tahun berlalu. Kalau kome nak tau masa tu baru 4 bulan arwah ayah teman meninggal. Teman pergi memancing naik sampan dengan 2 orang kawan. Dari pagi sampai la ke petang. Dapat ikan duri ngan udang dengan jumlah yang memang banyak. Kalau udang dapat banyak kami jual tapi kalau sikit kami makan je. Ikan duri pulak kami jual sebab ada permintaan oleh orang cina. 

nyawa dihujung tanduk lemas di sungai

Dengan duit tu dapatla tampung perbelanjaan keluarga. Macam teman bagi tau korang dalam post-post sebelum ni, sejak kecik teman bukan jenis orang yang duduk diam kat rumah. Jarang teman kat rumah. Rutin teman kerja atau buat apa-apa je untuk cari duit. Disebabkan bulan Ramadhan punyelah panas kat sungai tu. Jadi kawan-kawan teman dayung ke tebing. Bila sampai depa pun terjun mandi. Teman tak mandi sebab teman tak pandai berenang. Tapi bila tengok depa syok mandi teman jadi teringin. Teman beranikan diri untuk terjun. Mula-mula terapung lepas tu tenggelam huhu..

Kawan yang dekat dengan teman tak perasan, sebab dia mengadap ke arah lain. Tapi kawan yang jauh sikit tu nampak sebab kedudukannya mengadap ke arah teman. Bila die tengok teman hilang dia syak yang teman ni dah lemas. Teman bersyukur sebab lemas ketika bersama dengan budak kampung yang pandai berenang. Dia terus menyelam dan dapat dia tangkap tangan teman di tarik ke atas. Kalau kome nak tau, kat atas permukaan sungai nampak tenang dan aman, tapi kat bawah punyelah kuat arusnya.

Terus kena marah dengan kawan-kawan...ayatnya "tak sedar diri dah tau tak boleh berenang jangan la terjun". Kejadian tu terus dirahsiakan sehinggalah seorang daripada kawan teman ni membocorkan rahsia. habis semua mak2 bapak sedara marah teman. Tu belum mak lagi. Akibatnya diharamkan memancing..

Lemas di Pantai Kulambu

Kali ketiga ni jugak teman lemas. Tapi kali ni bukan di sungai tetapi di pantai. Korang pernah dengar tak Pantai Kelambu. Pantai ni di Sabah. Satu Pantai yang cantik tetapi berbahaya. Kejadian ni berlaku tahun 2008 first time aku jejak kaki ke Negeri Di bawah Bayu. Time tu cuti tahun baru Cina.

nyawa dihujung tanduk lemas di laut

Inilah pantai Kulambu. Pantai yang sangat cantik. Bulatan kuning tulah tempat teman lemas

Jangan cakap teman masih tak ambil ikhtibar lemas 10 tahun sebelum tu. Malah teman masih berhati-hati dan ingat kejadian lemas masa teman sekolah menengah dulu. Kejadian kali ni diluar kawalan teman sendiri. Time tu kami berempat pergi berkelah. Kami bertiga lelaki dan sorang lagi tu isteri kepada salah seorang kawan teman tadi.

Kawan-kawan teman tu ​bolehlah ber3nang sikit-sikit jadi depa pergi mandi ketengah sikit tahap-tahap dada. Teman ni taktau berenang dan sentiasa beringat kejadian dulu tu. Jadi teman mandi kat kawasan tepi pantai kedalaman antara pinggan ke lutut. Time teman jalan-jalan tepi pantai tiba-tiba teman termasuk ke dalam lubang. Punyelah terkejut Allah je yang tau..Sampai kaki teman tersentuh pasir rasa kedalamanya mungkin 1.5 kali ganda. bila teman lonjak naik semula ke permukaan masa tu teman menjerit mintak tolong..kawan-kawan teman boleh gelak ingat teman main-main. Ye le sape nak sangka kat tepi paras tak sampai pinggang boleh lemas. Teman masa tu mampu mengapungkan diri lagi tapi tenggelam timbullah. Time tu terus depa percaya berenang datang sekali semua terkejut sebab tempat yang teman lemas tu memang dalam. Alhamdulillah depa dapat tarik teman ke tengah semula. Pelikan?? Kenapa kat tengah lagi cetek dari tepi?

Lepas tu kami naik ke pantai kawan-kawan teman duk urut kaki teman sebab krem habis. Bila dah tenang tu kami pun bercerite dengan orang yang kami jumpe kisah lemas tu pelik tu. Baru la kami faham rupa-rupanya tanpa disedari kawasan yang teman lemas tu adalah kawasan teluk dipantai tu. Air di situ berpusing dan menyebabkan pantai area teluk tu lebih dalam berbanding area lain. Tambahan lagi kawasan teluk tu jadi tempat orang mengebom ikan itulah sebab dikatakan tepi pantai kawasan teluk tu lebih dalam. Teman pun tak paham macam mana pulak bom ikan boleh sebabkan air makin dalam? tapi kami ia kan jela..

Renungan bersama

​Ada himahnya bila Allah berikan ujian macam tu. Ia akan sentiasa menginatkan teman yang kita ni boleh mati dalam apa-apa cara sekalipun. Tak akan terlewat atau terlambat walau sesaat. Walaupun teman melalui saat yang sangat mencemaskan dan boleh dikatakan kemungkinan besar takda harapan, tapi Allah Taala kata belum masanya lagi maka tiada kuasa lain yang boleh menidakkan kehendak-Nya.

4 jenis hutang punca masalah kewangan

4 jenis hutang punca masalah kewangan

​Hi, selamat malam kepada pembaca olaoli.com. Post hari ini nak sentuh tentang 4 perkara yang menjahanamkan kewangan anda. Sebenarnya ada lagi, tapi 4 inilah yang paling banyak dialami oleh orang ramai terutama golongan muda. Teman buat conclusion berdasarkan pengalaman sahabat taulan, adik-beradik, saudara mara malah diri teman sendiri.

Kita pun tahukan begitu ramai rakyat Malaysia lebih-lebih lagi golongan muda yang telah diistiharkan bangkrap oleh mahkamah. Namun tak ramai orang jelas apa punca kebangkrapan dikalangan anak-anak muda ni.

​Walaupun 4 punca yang teman nak senaraikan ini penyebab utama kegagalan kewangan, tetapi tidak dapat dinafikan.... sikap boros adalah adalah raja segala sebab yang menyebabkan 4 punca di bawah berlaku.

4 jenis hutang punca masalah kewangan

​Pinjaman peribadi

Semua orang tahu apa itu pinjaman peribadi. Pinjaman ini disediakan oleh pihak bank kepada orang ramai berdarkan kelayakan seseorang. Pinjaman peribadi adalah pinjaman cash bertujuan untuk dibelanjakan oleh si peminjam. Ianya berbeza dengan pinjaman perumahan dan kereta. Kalau nak tahu lebih lanjut boleh baca di sini.

Macam mana pinjaman peribadi ini boleh merosakan kewangan anda?

Ianya berbalik pada 'raja segala sebab' iaitu boros. Bila banyak cash di dalam akaun, anda rasa apa kemungkinan yang kebanyakan orang akan buat?

Pasti mereka akan berbelanja berhabis-habisan membeli pelbagai barangan. Dan pasti apabila terlalu berbelanja maka barangan tidak penting atau mewah akan dibeli.

Misalnya smartphone baru dan mahal, mungkin masa tu dah tak pandang dah setakat Huawei ke, Lenovo...apa yang mereka akan lihat?

IPHONE..

SAMSUNG S9++++..

atau mungkin masih Huawei, tapi..

HUAWEI P20 pro...

Ketika tu mungkin dah tak makan masak di rumah sebaliknya pagi petang siang malam makan di luar.

Bagi penggila kereta pula akan upgrade kereta semahu-mahunya..

RIM..

ACCESSORIES..

dan macam-macam lagi.

​Bila dah habis je duit pinjaman peribadi, maka kering dan pening. Apa yang kemungkinan akan berlaku??

BUAT PINJAMAN LAGI..

​Kad Kredit

Penggunaan kad kredit adalah yang paling sukar untuk dibendung termasuk lah diri teman sendiri. Kalau nak kemana-mana mesti mudah tangan nak swap. Kemudian lebih parah bila bayar hanya pada nilai minima.

kad kredit

​Penggunaan kad kredit yang bijak adalah menetapkan tempoh berapa bulan untuk selesaikan perbelanjaan yang telah dibuat. Lagi singkat lagi bagus. Tapi agak sukar nak selesaikan dalam tempoh yang pendek. Kad kredit perlu digunakan secara berhati-hati dan sistematik.

Bukan teman bermaksud tidak boleh menggunakan kad kredit, tetapi kita perlu mempunyai perancangan yang teratur dan mampu untuk membuat pembayaran melebihi nilai minima. Kalau rasa tak mampu, jangan swap atau gunakanya. Simpan je untuk kecemasan.

Teman dulu masa mula kerja ada 2 kad kredit, Ambank dan bank Islam. Kedua-duanya sangat membebankan. Bila kredit kad ​berjaya di 'kosongkan' pasti 'kegatalan tangan' akan kembali dan kad kredit penuh semula. Selepas 5 tahun bergelumang dengan masalah akhirnya teman ambik keputusan untuk terminate 2 kad tersebut

Tapi bukan bermakna teman dah tak guna kredit kad, cuma kali ni berkalih ke Bank Rakyat. Dengan bank rakyat, apa sahaja pembelian online dan bernilai lebih dari RM300 yang nak dilakukan mesti mendapat pengesahan yakni kena call dulu. Kecuali penggunaan runcit seperti membeli di pasar raya atau stesen minyak.

​Hutang kereta

Hutang kereta lah yang paling banyak mendatangkan masalah kepada orang muda. Biasalahkan..bila mula kerja kalau kita orang muda melayu ni first yang dipandang adalah kereta.

Salahkah mula kerja terus beli kereta??

​Agak ramai juga pakar-pakar yang menyatakan beli kereta di awal bekerjaya adalah satu kesilapan.

Bagi teman taklah.. boleh beli kereta tapi pastikan ansuran kereta paling besar 1 per 5 sahaja dari gaji. Kalau gaji korang RM2000, ansuran adalah RM400 sebulan. Jangan lebih dari itu.

​Yang menjadi masalah bila mula-mula kerja gaji setakat RM3000 terus beli kereta baru yang mahal seperti Vios TRD Sportivo yang ansuranya hingga RM1000 sebulan. Dari situ anda telah hilang 1 per 3 dari gaji.

Yang ini banyak berlaku dikeliling teman terutama kakitangan awam. Mula-mula kerja dulu teman pakai Gen-2 secondhand je yang ansuranya RM410. Itu pun sambung bayar kereta kakak ipar.

​Pinjaman perumahan

​Pinjaman perumahan adalah satu pinjaman yang bernilai tinggi dan tempoh masa yang lama. Tempoh pinjaman mencecah hingga 30 tahun dan memerlukan pelbagai kos sampingan setiap tahun seperti cukai pintu, maintenance dan sinking fund untuk apartment.

​Kebanyakan individu yang bermasalah dengan pinjaman perumahan disebabkan:

   a) kehilangan pekerjaan

   b) tidak mampu teruskan akibat kos keperluan hidup yang meningkat.

   c) Masalah kesihatan diri atau keluarga yang perlukan banyak peruntukan.

Biasanya apabila tidak lagi mampu meneruskan pembayaran maka rumah tersebut akan dilelong oleh pihak bank. Tapi pernah berlaku pada seorang sahabat yang tidak lagi mampu membayar tunggakan bank. Rumah beliau telah dilelong tetapi harga yang diperolehi lebih besar dari harga sebenar rumah tersebut. Ini kerana peratus kenaikan hartanah dilembah Klang adalah sangat tinggi. Selepas ditolak kepada bank dan kos-kos lain beliau memperolehi lebihan cash yang diserahkan oleh pihak bank.

​Kecilkan nilai hutang

​Macam mana nak kecikkan hutang?

Teman bahagikan kepada 2:

   a) sebelum berhutang

   b) selepas berhutang

​Sebelum berhutang

​Sebelum nak mula buat hutang rancang dengan sebijak-bijak dan setelitinya. Ambil kertas, pen dan calculator. Buat perancangan terhadap semua kos dan semua pendapatan yang ada. jangan lupa hutang mengambil masa bertahun-tahun nak diselesaikan. Pastikan anda masukkan dalam perancangan 'anak-anak' yang akan datang.

Mungkin setiap tahun mendatang anda akan dapat anak...so masukan budget perbelanjaan mereka sekali. Kemudian berapakah balance yang anda boleh simpan dan lebihan yang boleh digunakan untuk membuat hutang.

​Selepas berhutang

​Ini pun penting, anda perlu sentiasa berkomitmen untuk mengecilkan hutang sedia ada. Manalah tahu, rezeki manusia Allah Taala bagi berbeza-beza...ada lebih ada yang cukup-cukup dan ada yang tak cukup-cukup. Jika ada miliki simpanan lebih, buat bayaran lebih dari nilai minimum yang patut dibayar. 

Dengan cara itu, hutang akan dapat diselesaikan lebih awal.

olaoli

Harap teman dan sesiapa sahaja agar terhindar dari situasi keberhutangan yang melampau. Hutang yang menimbun akan buat mana-mana sahaja individu terganggu dan memberi kesan negetif kepada prestasi kerja.

Keburukan makan maggi secara keterlaluan

Keburukan makan maggi secara keterlaluan

​Kesan buruk makan maggi

Dulu satu ketika teman bergelar seorang budak U.

Belajar di UiTM Arau tahun 2000-2003 course diploma in plantation industry management.

Course ini membekalkan graduan untuk bekerja di sektor perladangan. Kebanyakan Pengurus-pengurus ladang di Malaysia yang berbangsa Melayu adalah dari course ini.

Course DPIM ini hanya ditawarkan di UiTM sahaja.

bahaya makan maggi

Salah satu course yang tough dari segi fizikal dan mental.

Semua student Dpim perlu buat praktikal setiap semester kecuali part 6 sahaja.

Maknanya setiap kali cuti semester ketika student course lain balik kampung kami akan berpraktikal samaada ladang Uitm sendiri atau masuk mana-mana ladang di seluruh negara.

Pelajar part 1 wajib untuk jalankan praktikal di ladang UiTM sahaja. Part 1 ini adalah masa untuk pendedahan kepada akan datang yang mana kami wajib untuk cari tempat praktikal sendiri.

Disebabkan cuti maka semua kedai makan dan cafe yang ada dalam kampus tutup. Time tulah kami pelajar part 1 DPIM sangat kritikal untuk mencari makanan. Kalau ada pun kami perlu berjalan berkilometer keluar dari pintu pagar UiTM. Di era tu pelajar part 1 tidak dibenarkan bawa motor atau kereta ke dalam kampus. Memang tidak dibenarkan oleh pentadbiran UiTM tetapi mungkin sekarang dah berubah.

​Pagi petang siang malam makan maggi

​Minggu akhir sebelum cuti tu, kami pelajar part 1 beli maggi berkotak-kotak untuk bekalan sebulan praktikum. Sejak start praktikum pagi makan maggi, tengahari balik ladang penat-penat tu makan maggi malam pun makan maggi. Maggi tu adalah maggi kari. Sebab dalam banyak-banyak mee segera maggi karilah paling murah. Murah adalah pilihan kami hehehe...

Tak lama, cuma 3-4 hari mula terasa badan tak bertenaga walapun sekali makan 2 peket maggi. Maklumlah praktikal kat ladang perlukan tenaga yang banyak mengcangkul, bina kompos, clearkan plot ladang tengah-tengah panas.

bahaya makan maggi

Ihsan google

​Tapi kami masih teruskan makan maggi cuma ada sekali dua untuk makan malam kami berjalan keluar beramai-ramai. UiTM Arau had keluar masuk hanya hingga pukul 10. Jadi mau atau tidak kena keluar awal lepas maghrib. kalau terlewat sikit nanti siap la kena ngan pak guard.

Sikit-sikit ambik nombor matrik. Lepas tu naik courts. Sampai la nak akhir minggu ke dua. Masa tu mula rasa sedikit kelainan kat badan dan mental teman.

​Kesan buruk makan maggi secara keterlaluan

Ok kat sini teman nak kongsikan kesan nyata makan maggi terover.

Pertamanya badan akan rasa lemah dan menggeletar. Dari kolej ke ladang kena berjalan hampir-hampir 1 kilometer jugak walaupun masa tu sebenarnya tak terasa sebab kita berjalan dicelah-celah bangunan kolej.

Masa berjalan tu rasa badan sejuk je dan susah nak berpeluh. Teman yakin punca utama adalah kekurangan zat hehe..maggi mana ada zat untuk badan. Tambah pulak aktiviti banyak menggunakan tenaga. Memang kurus time tu.

bahaya makan maggi

Ihsan google

​Kesan kedua teman jadi lembap dan susah untuk faham arahan penyelia ladang sedangkan ketika tu teman seorang kg. Penyelia hanya bagi arahan kepada kg dan kg akan sampaikan arahan kepada ketua-ketua unit. Lain yang penyelia cakap lain yang teman sampai kan. Lain yang diterang lain yang teman faham hahaha…aduhai parah..

​Ketiga teman jadi pelupa tahap gaban..asal letak je satu barang, 2-3 minit lepas tu teman tercari-cari dimana teman letak tadi. Padahal masa tu baru umur 19 tahun. Kadang-kadang terpaksa balik ke ladang bila kawan tanya dah kunci ke tidak stor.

Memang masa tu teman seperti seorang budak berIQ rendah. Asalnya ingat teman sorang je jadi sedemikian rupe, padahal ada lagi 2-3 orang kawan yang bersimtom sama. Bila keadaan dah sampai macam tu rupe, barulah kami nak bermesyuarat. Akhirnya diutuskan 1 group untuk keluar cari mana-mana makcik-makcik kedai makan yang boleh sediakan makanan tapau dan dihantar ke dalam kampus. Tempoh depa pergi cari tu, kami yang lain bersama-sama cover tempat mereka kat ladang.

Cari punya cari dapat jugak. ​Kitaorang cari yang paling rendah kosnya almaklumlah budak yang kebanyakan bergantung dengan duit ptptn.

​Lepas tu memang rasa perbezaan, fizikal dan mental semua kembali seperti sediakala huhu.. itulah penangan maggi kalau kita makan berlebihan atau ekstrim. Tapi time tu bukan saja-saja nak makan tapi memang dah berada dalam keadaan 'darurat' dah. Sejak dari tu sehingga sekarang, mungkin setahun ada la 1-2 kali je kot teman makan maggi.

la ni bila tengok anak-anak gila makan maggi teman terasa risau. Nak dilarang takut kempunan. Tapi anak-anak makan maggi bukanlah setiap hari cuma sesekali teringin.


Maggi merupakan salah satu dari jenis makanan ringan. Ia tidak berbahaya jika kerap dimakan seperti yang admin pernah buat seperti post di atas. Tetapi tidak salah jika dimakan sesekali kerana maggi ni memang disuaki ramai tambahan sekarang ni pelbagai perisa maggi ada di pasaran.


Tanda migrain, punca migrain pengalaman dan petua

Tanda migrain, punca migrain pengalaman dan petua

​Punca migrain

​Baru-baru ni teman kena migrain untuk kali kedua yang baru disedari yang ianya adalah migrain. Punca migrain ni lain sikit taktaulah orang lain pun ada yang kena situasi sama.

Pertama kali langsung tak sangka yang ianya migrain walaupun isteri cakap itu adalah simtom dan tanda migrain.

Mana kita nak sangka sebab dari kecik teman bukan jenis yang pening-pening atau sakit kepala. Kalau nak sakit kepala pun time demam atau selsema(resdung).

Dari apa yang dberitahu oleh doktor simtom yang teman alami merupakan tanda migrain yang tak ramai orang alami.

​Tanda migrain

Tanda migrain yang teman alami adalah berbeza antara pertama kali kena dengan yang kali kedua. 

Kali pertama masa nak bangun subuh dalam pukul 4.30. Masa tu kat rumah mak teman di kampung. Bila duduk dari baring pandangan mata jadi tak stabil. Bila lihat dinding dan almari macam almari dan dinding tu bergerak ke sebelah kiri.

Bertambah kuat bila mata teman memandang ke sebelah kiri tanpa menoleh sehingga rasa nak muntah.

Tetapi awal-awal kena tu takde la sakit kepala pun. Time tu risau ingatkan kena heart attack ke sebab apa yang teman selalu baca antara simtom heart attack kita akan rasa berpinar dan rasa nak muntah tiba-tiba. 

Teman terpaksa baring terlentang, sebab baring terlentang je yang boleh hilangkan rasa berpinar dan berpusing serta loya nak muntah.

Masa tu teman rasa pelik sangat sebab bila baring terlentang je terus normal

Masalah penglihatan ketika migrain

Kali ke dua ketika teman kat tempat kerja.

Tanda migrain kali kedua teman kena ni yang dikatakan tak ramai sangat orang alami. Waktu tengahari lebih kurang pukul 12.30, tengah teman menulis tiba-tiba rasa hairan sebab teman hanya nampak tulisan yang ditulis tetapi tak nampak tangan dan pen yang menulis.

Maknanya time teman menulis tu terus nampak tulisan je keluar tapi tak nampak tangan teman sendiri. Punyele terkejut...dah ada hantu ape ke pulak mengacau tengah-tengahari tu.

Tapi teman tak kisah sebab takde pun sakit kepala ke ape. Tengahari tu teman keluar pergi ambil anak di tadika.

​Masa tu lah ujian paling dasyat bila teman bawak kereta teman hanya nampak kereta di hadapan tapi teman langsung tak nampak kereta dari arah bertentangan disebelah kanan.

Punye risau masa tu takut-takut eksiden sebab hanya nampak bila pandang tepat je. Kalau tak, pandangan tu semua macam lutsinar. 

​Masa anak masuk kereta bila tengok muka dia lagi hairan, sebelah je mukanya nampak sebelah kanan jadi lutsinar atau hampir-hampir hilang.

Sampai je kat rumah dengan jangkaan mungkin sebab hari terlalu panas teman terus masuk bilik pasang aircond baring terlentang.

Teman anggap boleh hilang kalau sama macam kena yang dikampung sebelum tu. Malangnya tak yang datang adalah sakit kepala yang melampau.

Ambil panadol dan cuba tidur dan akhirnya tertido la juge. Bangun je dari tidur alhamdulillah pandangan normal balik, cuma sakit kepala tu yang masih sama

Ambil masa 2-3 hari baru sakit kepala tu beransur hilang.

​Bubur kacang durian punca migrain

​Yang ini teman mendiagnosis diri teman bukan mengambil faktor pengalaman orang lain. Balik je dari klinik teman terpikir apa sebab teman kena migrain.

Doktor banyak sebut tentang punca migrain tapi macam takda satu pun yang berkaitan dengan teman. 

Tetapi...bila dipikir-pikir semula akhirnya teman berjaya mendiagnosis punca migrain yang teman alami.

Bila duduk dari baring pandangan mata jadi tak stabil. Bila lihat dinding dan almari macam almari dan dinding tu bergerak ke sebelah kiri.

Doktor ada sebut tentang alahan kepada makanan kekacang. Teman takda pun masalah alahan apa-apa makanan sebelum ini.

Bila difikir dan dikaji semula puncanya adalah salah satu makanan kegemaran teman iaitu bubur kacang. Ini bubur favourate teman sejak kecik.

TETAPI..bukanlah sebab bubur kacang sahaja yang menyebabkan teman migrain. Punca migrain ni kerana teman makan BUBUR KACANG DURIAN.. bila teman kaji balik baru ingat pertama kali kena pun sebab malam tu makan bubur kacang durian kat kanpung.

Tanda migrain dan punca migrain pengalaman dan petua

Ihsan google

​Teman buat kajian semula dengan meminta isteri buatkan bubur kacang tanpa durian, Tetapi alhamdulillah tak kena lagi migrain. Jadi sejak tu walaupun tekak ni teringin sangat nak makan bubur durian, terpaksalah ditahan-tahan. Tak sanggup rasa nak alami lagi sekali migrain.

​Petua nak kurangkan migrain

​Dalam banyak-banyak petua nak hilangkan migrain ,ada 2 petua yang agak berkesan untuk mengurangkan sakit kepala migrain ​ni.

Tanda migrain dan punca migrain pengalaman dan petua

Pertama baring dalam bilik yang gelap atau kurang cahaya. Teman tutup langsir pasang kipas pasang aircond, rilex dan jangan buat apa-apa aktiviti.

Petua ni mengurangkan sakit kat bijik mata. Sebab teman migrain bukan kepala je sakit dengan bijik mata pun berdenyut sakit.

Kedua balut dua-dua tangan dengan kain yang basah. Ni kawan yang bagi petua, dia suruh masa rehat baring tu balut tangan dengan kain bersih dan basah supaya dapat kurangkan sakit kepala yang berdenyut tu. 2 petua ni memang teman rasa keberkesanannya.

Kalau mike atau kome adala masalah migrain cubalah 2 petua di atas tu manalah tau berkesan bantu masalah kome.

olaoli

Migrain yang teman alami ni tidaklah seteruk berbanding dengan pesakit yang terus menerus mengidapi migrain. Migrain teman ni sementara sebab alahan kepada makanan. Jadi tak pastilah samaada petua yang teman beri tu sesuai atau tidak untuk orang lain.

Musim durian dah tibe

Musim durian dah tibe

Musim dor​oyan dah tibe dah kome oii. teman nengok kat tv dan facebook bukan main lagi harge doroyan murah-murah. Ada teman call mak teman katenye dekat kampung gajah Pasir Salak RM 3 je sebijik. Itu belum lagi kat tempat lain doroyan berlambak-lambak dan bermacam jenis. Doroyan ni rasanya semua orang tau adalah raja segala buah. mane idaknya dialah satu-satunya buah berduri tajam penuh satu badan..

musim doroyan dah tibe

Doroyan ni jarang-jarang jumpa orang yang tak suke. Tapi teman sendiri pun tak le kemaruk sangat. kalau jumpe teman makan, tapi tak mencari sangat. Mungkin sebab sejak kecik dah makan sampai jemu.

Kampung teman banyak dusun doroyan dengan manggis. Jadi dulu masa kecik-kecik bila tibe musim doroyan memang kampung beraya dengan doroyan sampai kalau nampak doroyan luruh walaupun bukan tanah sendiri main ambik je. Orang kampung pun tak kisah.

Tapi la ni dah berubah. Banyak dusun doroyan dah kene tebang di tanam dengan sawit.

​Ancaman kepada doroyan

Pokok kelapa pulak boleh dikatakan hampir tiada di sepanjang jalan kat kampung teman sekarang ni. Kalau tidak, dulu kelapa sawit ni adalah satu sumber ekonomi kepada orang kampung teman.

Kalau dusun buah-buahan rezekinya ikut musim. Tapi kelapa bila-bila masa je orang kait dan jual. Tapi sekarang hanya sawit je yang ada kat kampung tu. Walaupun dipikirkan betapa ruginya buang pokok-pokok buah-buahan dan kelapa, tetapi jika diperhalusi pokok sawit lah yang banyak membawa perubahan kepada ekonomi orang kampung.

Kebun buah-buahan dan kelapa tak menjadikan orang kampung kaya, tetapi dengan kelapa sawit banyak orang kampung yang kini aku percayai sudah pun di tahap jutawan.

Musim doroyan ni akan menyebabkan asal beli je kuih mesti ada perasa doroyan huhu..kalau bukan musim doroyan biasanya pilihan perisa kuih adalah pandan. Paling teman suka adalah bubur kacang doroyan. Perghh...bermangkuk-mangkuk teman telan. Tapi sekarang ni teman dah tak boleh dah makan benda tu sebab itulah punca migrain teman..

musim doroyan dah tibe

​Anak bini hantu doroyan

Walaupun teman tak berapa kisah dengan doroyan tapi lain ceritenye dengan anak bini teman. Habis semua hantu doroyan. Ni duk kena meround ni cari doroyan. Bila keluar kat tv berita musim doroyan ape lagi melompat-lompat nak makan.

Dah anak bini nak, teman cari kan juga. Teman setakat kunyah 2-3 ulas je. Setakat ni tempat teman ni masih le mahal lagi tak lah semurah yang viral tu. Sebijik kat sini RM15 walaupun doroyan kampung. 

​Teman pulak walaupun tak berapa minat makan doroyan tapi teman gile kuih muih yang ada perisa doroyan. Asal ada perisa doroyan memang teman suke dan yang paling faveret ialah bubur kacang doroyan dan doroyan crepe.

Tapi yang macam teman cakap tadi dah tak berani nak makan bubur kacang doroyan sebab asal makan je kompom migrain. Sian teman...

musim doroyan dah tibe

Eh maleh dah teman nak menulih panjang-panjang. Kalau kome nak makan doroyan pastikan berpada pada. Doroyan ni paneh...jangan makan doroyan dengan coke ke buah manggis ke melainkan kome tu budak remaja sihat walafiat. Kalau dah berumur baik jangan dibuat.

Nanti menyesal. 

Banyak kes teman dengor sejak kecik sampai sekarang ni ramai orang meninggal lepas makan doroyan.

Kebanyakannya adalah yang mengidap penyakit kronik seperti darah tinggi, kencing manis dan jantung. Bagaimanapun apa yang berlaku adalah kehendak Allah Taala. Tapi kita kena lah ikhtiar mengelak kejadian buruk dari berlaku.

Petua orang tua jangan dilupa.

Lepas jenuh makan doroyan pastikan yang ngkome minum air yang diletakkan dalam kulit duroyan tu.

Tujuan petua tu untuk mengelakkan dari badan jadi panas. Almaklumlah doroyan...raja segala buah. nak makan pun kena berhati-hati.

 

Lagu nyanyian arwah Mr Os bila tiba musim durian..


olaoli

Musim doroyan memberi rezeki kepada orang-orang kampung hasil dari jualan dusun mereka. Walaupun musim mungkin setahun sekali, tetapi ini adalah masa yang ditunggu-tunggu oleh mereka untuk menadapatkan rezeke lebih dan juga orang ramai untuk makan doroyan.

>
Ada masalah mari kita sembang